Dupa cum se stie, Romania este impartita in acest moment in opt regiuni de dezvoltare, dar mai multe voci au criticat aceasta stratificare, propunand alte solutii, mai mult sau mai putin plauzibile, cum ar fi, de exemplu, cresterea numarului de regiuni.

Econtext.ro considera aceste variante ca fiind nerealiste si va prezinta o noua perspectiva asupra impartirii Romaniei. De la inceput, trebuie spus ca, in opinia noastra, impartirea actuala a Romaniei sufera de o deficienta majora: criteriul ales in impartirea actuala a avut la baza un fundament strict istoric!

Econtext.ro propune o noua impartire a tarii, plecand de la un principiu mult mai eficient si mai pertinent: criteriul economic. Mai exact, vom avea sase regiuni de dezvoltare, in loc de opt, cate sunt in acest moment. In plus, viitorul economic al Romaniei va fi sprijinit pe opt judete, care vor reprezenta pilonii de dezvoltare ai tarii.

Potrivit sursei citate raman nemodificate regiunea de dezvoltare Nord-Vest si regiunea Centru, dar apar alte patru regiuni de dezvoltare.
Iata care vor fi celelalte patru regiuni de dezvoltare:

  • Extindem regiunea de Nord-Est
Regiunea de Nord-Est va fi alungita si va cuprinde si judetele Vrancea, Galati, Buzau, Braila. Daca ne uitam la economia lor, sunt judete cam cu aceeasi structura economica. Exceptie face judetul Galati, unde exista un centru industrial puternic. Dar, si aici este argumentul principal, construim Canalul Siret – Baragan.

Prin construirea acestui canal asiguram un potential agricol urias in aceasta regiune. Iar Siretul este perfect pentru acest lucru pentru ca taie aceasta regiune in doua. In plus, indiguirea acestui rau ar mai rezolva o problema uriasa a Romaniei: inundatiile din Moldova! Iar agricultura ar lua un avant puternic, mai ales ca aceasta regiune este destul de saraca in privinta capacitatilor industriale. Acesta ar putea fi noul ‘granar al Europei’.

Exista o singura problema: constructia canalului ar costa circa 3,6 miliarde de euro, dupa cum a estimat recent ministrul Valeriu Tabara. Dar costul e destul de mic fata de castigurile potentiale! In plus, trebuie sa pornim de la proiecte mari, caci ele propaga dezvoltarea. In loc sa propunem zeci de proiecte mici, este mai bine sa realizam proiecte mari, care aduna mai multe zone la un loc.

  • Extindem regiunea Bucuresti-Ilfov inspre sud

A doua modificare va presupune inglobarea judetelor Constanta si Tulcea in regiunea Bucuresti – Ifov. Practic, regiunea Sud-Est dispare din impartire. Dar nu ne oprim aici. Vor fi inglobate si judetele Calarasi, Ialomita, Giurgiu, Teleorman.
Citeste si:
Guvern: Romania NU e obligata sa constituie regiuni in functie de...
Guvern: Romania NU e obligata...

Aceasta regiune va avea un schelet format din axa Bucuresti – Constanta, axa care exista si acum, dar este nefunctionala. De altfel, aceasta este principala axa comerciala a Romaniei! Marfurile vin pe mare, ajung in Constanta, iar de aici sunt transportate, in principal, catre Bucuresti. Pe mare sunt transportate cele mai mari cantitati de marfuri, atat la export, cat si la import.

Iar aceasta axa comerciala trebuia sa fie deja foarte dezvoltata si sa fi avut un impact benefic si asupra judetelor de tranzit si din vecinatate. Ceea ce nu se vede acum! O explicatie ar putea fi corelata si cu recentele raiduri din portul Constanta. Finalizarea autostrazii Soarelui si, de ce nu, construirea Canalului Dunare – Mare Neagra sunt doua proiecte care ar putea stimula enorm aceasta regiune.

  • Regiunea Sud – Muntenia, sprijinita pe doi poli: Prahova si Arges

Mai departe, regiunea Sud-Muntenia va arata astfel: Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Olt, Dolj. Aceasta regiune se va sprijini pe doi piloni importanti din punct de vedere industrial si turistic: Prahova si Arges. Petrom si Dacia sunt companiile care legitimeaza acesti doi piloni! In plus, potentialul turistic al Prahovei, care se prelungeste si cu zona Brasovului, poate fi indreptat si intr-o alta directie: catre zona Olteniei, unde exista numeroase statiuni, manastiri, etc.
Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

Olt si Valcea sunt judete cu economii medii, dupa valoarea produsului intern brut (vezi aici valoarea economica a fiecarui judet din Romania). Iar Dolj are un produs intern brut destul de ridicat (pozitia 11 in top). Ceea ce inseamna ca zona poate fi stimulata mult mai rapid, intrucat exista si resurse financiare in aceste trei judete (Olt, Valcea, Dolj).

  • Banatul ia sub aripa sa Gorjul si Mehedinti

Urmatoare regiune este cea de Vest, care va ingloba si judetele Gorj si Mehedinti. Ratiunea acestei extinderi rezida in prezenta unor judete cu economii mari (Timis, Arad, Hunedoara, Gorj), care sa infasoare judetele mai sarace Mehedinti si Caras-Severin.

Citeste mai multe despre acest subiect pe Econtext.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.