Social 27 Mai 2011 22:24
Agentia Reuters relateaza intr-un reportaj dur despre situatia soselelor din tara noastra, intitulat "Drumurile Romaniei catre nicaieri", o intalnire dintre ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, si mai multi investitori germani,

Anca Boagiu este descrisa drept "o femeie mica de statura, cu parul negru prins intr-un coc urias, care a fost prezentata drept ministrul responsabil cu recuperea timpului pierdut" , informeaza Gandul.

La intalnirea cu investitorii, Boagiu a prezentat mai multe harti cu drumuri inca neconstruite si proiecte ambitioase, cum ar fi noi sosele, cai ferate modernizate, porturi si aeroporturi, scrie Gandul.

Totusi, de la etajul 21 al hotelului unde a avut loc conferinta, se putea vedea exact situatia Bucurestiului: "blocaje peste blocaje, kilometri intregi sufocati de trafic". "Scopul meu este sa recuperez intarzierile din infrastructura", le-a spus atunci Boagiu investitorilor, de sub ochelarii fara rame, potrivit MEDIAFAX.

Reuters scrie ca decalajul dintre vorbele oficialului si realitate este urias, fiind mai degraba specific tarilor din Africa sau Asia decat Uniunii Europene.

In articol se mentioneaza si ca Romania va primi 4,6 miliarde de euro, pana in 2013, pentru infrastructura transportului. Din bani insa tara noastra a "reusit" sa consume doar 47 de milioane de euro. "Daca Boagiu nu gaseste o modalitate sa grabeasca proiectele si sa foloseasca fondurile, Romania le va pierde", scrie Reuters.

La fel ca tarile care s-au imbogatit subit din zacamintele de petrol, statele foste comuniste care acceseaza fonduri europene se afla atat in fata unei binecuvantari, cat si a unui blestem, noteaza agentia de presa. Reuters precizeaza ca tarile din fostul bloc comunist primesc, in total, 160 de miliarde de euro, intre 2007 si 2013, pentru a prinde din urma celelalte state din UE.

Totusi, sursa citata se intreaba ce se va intampla daca o tara ca Romania pur si simplu nu poate absorbi fondurile. "Ar trebui sa se concentreze pe repararea serviciilor guvernamentale si a institutiilor inainte sa treaca la treburi mai serioase, cum ar fi autostrazile?", comenteaza aceeasi sursa.

Citeste si:
Google Maps va afișa prețurile taxelor de drum. Vei ști cât te...
Google Maps va afișa...

Conform unui raport al Forumului Economic Mondial, Romania este pe locul 134 din 139 de tari in ceea ce priveste calitatea drumurilor. Desi este a noua ca marime din UE, tara noastra are doar 331 de km de autostrada, jumatate cat Ungaria si nici macar 3% din cat au nemtii.

Reuters noteaza ca, daca vii in Romania cu masina, te poti pierde ore intregi pe drumuri cu pietris, care trec prin sate fara electricitate, canalizare si apa curenta. "Orasele sunt sufocate de trafic, pentru ca nu se poate conduce pe drumurile din ele. Nici calea ferata nu e mai buna: trenurile invechite circula, in medie, cu 45 km/h, desi in unele tari europene pot ajunge pana la 320 km/h", noteaza agentia.

In plus, niciuna dintre autostrazile Romaniei nu e conectata cu tarile vecine. E un sistem inchis, noteaza Reuters, care spune ca pana si proiectele ambitioase, precum Autostrada Transilvania, au sucombat.

Citeste si:
Alegeri cu scandal la PNL Sector 2; Saftoiu: Un spectacol dizgratios
Alegeri cu scandal la PNL...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.