Sindicatul "Pro Lex" propune MAI renuntarea la salariul de excelentǎ care reprezinta jumatate din salariul de baza si este primit de 5% din personal si la salariul de merit care reprezinta 20% din salariul de baza si se acorda unei treimi din angajati, in locul disponibilizarilor.

Presedintele Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, arata, intr-o scrisoare adresata ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas, ca disponibilizarea personalului MAI reprezinta o solutie extrema de incadrare in cheltuielile bugetare si trebuie avuta in vedere dupa aplicarea celorlalte solutii legale.

"Numirile in functii de conducere dupa alte criterii decat cele de profesionalism v-au pus intr-o situatie previzibil dificila prin sustinerea unor solutii inoportune si chiar nelegale", spune liderul "Pro Lex" in scrisoarea intitulata "Solutii pentru incadrarea in cheltuielile bugetare fara disponibilizari de personal".

Lincu precizeaza ca obligatia incadrarii in cheltuielile bugetare este prevazuta in lege, nefiind necesara adoptarea altor legi pentru ca fiecare ordonator de credit sa se incadreze in bugetul alocat.

In aceste conditii, "Pro Lex" propune, in locul disponibilizarilor, sa fie suspendata plata salariului de excelenta acordat pentru cinci la suta din personal si care reprezinta 50% din salariul de baza, precum si a sumei care reprezinta echivalentul salariului de merit inclus in venitul celor care au beneficiat de aceasta suma in 2010, reprezentand 20% din salariu pentru 30% din efectiv.

O alta masura propusa de "Pro Lex" in locul disponibilizarilor vizeaza reorganizarea functiilor din MAI.


"Pentru posturile pentru care, nejustificat, sunt alocate in prezent, functii de politie, desi posturile respective nu au asociate sarcini si responsabilitati care sa necesite exercitarea de prerogative de putere publica specifica de politie, sa dispuneti masurile necesare pentru transformarea acestora in posturi prevazute cu functii publice generale, reglementate de Legea 188/1999 sau in posturi prevazute cu functii contractuale, in functie de incadrarea acestora in criteriile art. 2 si art. 6 lit. a) din Legea 188/1999", a precizat Lincu in scrisoarea adresata ministrului Traian Igas.
Citeste si:
Politistii picheteaza sediul Ministerului de Interne
Politistii picheteaza sediul...

Liderul sindical a adaugat ca, in prezent, 30% din functiile publice de politisti nu au atributii specifice activitatii de politie, printre acestia fiind sportivii, artistii, angajatii din structurile suport, juristii sau contabilii, iar acest lucru ar fi in contradictie cu prevederile Legii 188/1999.

"Pro Lex" a mai propus aceste solutii si inainte de discutarea in Parlament a proiectului privind disponibilizarile din MAI.

Camera Deputatilor nu a adoptat, marti, proiectul de lege privind disponibilizarile din MAI. Anterior, proiectul a fost respins de Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional in cazul acestui act normativ.

Proiectul de lege care stabileste reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI a fost aprobat in 7 martie de Guvern si transmis Parlamentului spre dezbatere in procedura de urgenta.

Citeste si:
Complexul Energetic Oltenia va disponibiliza 1.000 de angajati
Complexul Energetic Oltenia...

Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas, o analiza a posibilelor variante alternative de restructurare a ministerului, care urmeaza sa ii fie prezentata in perioada urmatoare, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Sefii structurilor din Ministerul Administratiei si Internelor, reuniti marti seara intr-o sedinta extraordinara convocata de ministrul Traian Igas, au gasit o solutie alternativa pentru continuarea restructurarilor, in contexul respingerii proiectului privind disponibilizarile din MAI.

Proiectul privind unele masuri speciale necesare pentru incadrarea in bugetul aprobat al MAI pe anul 2011 prevede ca numarul de posturi ocupate de politisti, cadre militare in activitate, soldati si gradati voluntari, preoti militari, functionari publici si personalul contractual din MAI se va reduce la nivelul ordonatorilor de credite astfel incat sa asigure, pentru 2011, incadrarea in cheltuielile bugetare si in numarul maxim de posturi aprobate.

Citeste si:
Vacaroiu: Bugetul Curtii de Conturi nu acopera plata salariilor;...
Vacaroiu: Bugetul Curtii de...

Bugetul Ministerului Administratiei si Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevazand totodata si disponibilizarea a 18.000 de angajati in 2011, in doua etape.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.