Mircea Horia Simionescu, unul dintre cei mai cunoscuti prozatori ai literaturii romane, a murit in aceasta dimineata, la varsta de 83 de ani.

Alaturi de Radu Petrescu si Costache Olareanu, Mircea Horia Simionescu a facut parte din asa-numita "Scoala de la Tirgoviste", care a deschis drumul postmodernismului romanesc.

Scriitorul s-a nascut "mirat", cum ii placea sa spuna, pe 23 ianuarie 1928, la Targoviste, intr-o familie descinzand din ramura Bratienilor argeseni si din cea a Caciulestilor, cu intinse ramificatii in burghezia furnizoare de nume ilustre in medicina, armata, finante, drept, relateaza MEDIAFAX.

  • "Mircea Horia Simionescu, un trouble-fete al literaturii postbelice"

Datorita scrierilor sale de-o pregnanta originalitate, apropiate spiritual de I. L. Caragiale, Franz Kafka, Julio Cortázar, Jorge Luis Borges, Italo Calvino sau Urmuz, este considerat de Mircea Zaciu un trouble-fete al literaturii postbelice, iar de Adrian Marino, autorul "celei mai bune si mai bine organizate parodii antiliterare din intreaga noastra literatura".

Insemnarile laboratorului epic al lui Mircea Horia Simionescu s-au structurat in ciclul de patru volume "Ingeniosul bine temperat" (1969, 1970, 1980, 1983), epopee a erorilor secolului, o gluma enorma a anotimpurilor in deriva.

Opera sa reuneste si volumele: "Nesfarsitele primejdii" (1978), "Invataturi pentru Delfin" (1979), "Licitatia" (1985), "Paltonul de vara" (1996), "Cum se face" (2002), "Pe la amiaza" (1974), "Banchetul" (1982), "Ingerul cu corp de bucatarie" (1992), "Faradelegea vaselor comunicante" (1997), "Rapirea lui Ganymede" (1975), "Trei oglinzi" (1987) si "Febra" (1998).

Ultima sa carte antuma este masiva culegere de poeme "Versete de unica folosinta" (2010).

In 1998, Mircea Horia Simionescu a primit premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR). De altfel, a fost si membru al Asociatiei Scriitorilor Bucuresti, sectia Proza, din cadrul USR
.

Citeste si:
Bojdeuca lui Ion Creangă, închisă pentru un an și jumătate. Va fi...
Bojdeuca lui Ion Creangă,...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.