Peste jumatate dintre tinerii europeni sunt dispusi sa munceasca in alta tara europeana decat cea natala, insa doar 14% au beneficiat de studii sau cursuri de formare profesionala in strainatate, banii fiind principalul obstacol in calea emigrarii, potrivit unui Eurobarometru publicat vineri.

Eurobarometrul Flash "Tinerii in miscare" a fost realizat in perioada 26 ianuarie - 4 februarie, pe un esantion de 57.000 de tineri europeni.

Potrivit studiului, peste jumatate dintre tinerii din Europa (53 %) au declarat ca sunt dispusi - sau ca le-ar placea - sa lucreze intr-o alta tara europeana. Dintre acestia, majoritatea si-a exprimat dorinta de a lucra in strainatate pe timp limitat (28%). Barbatii sunt mai dispusi decat femeile sa lucreze in strainatate (56%), acelasi lucru fiind valabil pentru grupa de varsta 15-19 ani (63%), fata de cea de 30-35 de ani.

Persoanele cu nivel superior de calificare au aratat si un nivel mai ridicat de disponibilitate de a trai in strainatate decat cele cu calificari de nivel secundar (55% fata de 33%), scrie MEDIAFAX.

In prezent, mobilitatea fortei de munca pe piata europeana este de numai trei la suta, potrivit eurobarometrului.

Totodata, persoanele care au beneficiat de studii in strainatate sunt mult mai dispuse sa lucreze in afara tarii lor dupa incheierea studiilor. Astfel, 14 la suta dintre tinerii intervievati au spus ca fusesera sau erau in strainatate la momentul sondajului pentru invatamant sau formare profesionala. Proportia varia de la trei la suta in Turcia, pana la 39 la suta in Cipru si 41 la suta in Luxemburg.

Dintre cei 14% care petrecusera o perioada in strainatate, 43% au facut-o pentru invatamant superior si 26 la suta pentru un stagiu intr-o intreprindere, ca parte a procesului de invatamant superior. De asemenea, 21% au spus ca au participat la un stagiu de formare sau ucenicie ca parte a programului lor de educatie si formare profesionala.

Tinerii care au studiat in strainatate au declarat, cel mai frecvent, ca au beneficiat de o sedere in strainatate, iar probabilitatea ca locuitorii oraselor mari sa fi beneficiat de o sedere in strainatate in scop educational a fost dubla fata de cei care locuiesc in orase si in zone rurale.

Citeste si:
Cum să încurajezi creativitatea la locul de muncă
Cum să încurajezi...

Totusi, marea majoritate a tinerilor europeni nu a petrecut niciun timp in strainatate in scop educational. Intrebati de ce nu au facut acest lucru, 33% au dat ca principal motiv lipsa banilor si cheltuielile pe care le implica sederea in strainatate. De asemenea, un sfert au spus ca "angajamentele familiale" i-au impiedicat sa plece, cele mai multe persoane care au dat acest raspuns fiind femei (31 la suta).

Atunci cand au fost intrebati cum si-au finantat cea mai lunga sedere in strainatate, aproape doua treimi (65 la suta) dintre respondenti au spus ca au utilizat fonduri private sau economii. Programe UE, precum Erasmus, au finantat 15 la suta din invatamantul si formarea profesionala in strainatate, iar 19% dintre cei care mentioneaza acest tip de finantare au frecventat invatamantul superior.

Scopul celor mai multi tineri europeni (43%) este sa-si deschida propria afacere, in vreme ce 42% nu s-au aratat interesati de acest aspect. Tinerii cu varste intre 15 si 19 ani au fost cei mai dornici sa-si deschida o afacere. Dintre respondenti, sase la suta au spus ca si-au deschis deja o afacere.

Citeste si:
USR cere anularea suprataxării contractelor de muncă part-time
USR cere anularea...

Totodata, aproximativ un sfert dintre tineri (24%) au declarat ca s-au implicat intr-o activitate voluntara organizata in cele 12 luni premergatoare sondajului.

Opt din zece tineri (79%) au declarat ca au votat in cadrul unor alegeri politice in ultimii trei ani, la nivel local, regional, national sau european.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.