Universitatea Politehnica a gazduit, duminica, un workshop pe tema apararii planetare impotriva impacturilor asteroizilor si cometelor. In fata unei sali pline pana la refuz, invitatii, printre care s-au numarat Dumitru Prunariu si Marius-Ioan Piso, le-au prezentat bucurestenilor pericolele ce ii pandesc din Cosmos.

Cu toate ca Pamantul este lovit zilnic de zeci de asteroizi sau alte obiecte provenite din Cosmos, probabilitatea ca un corp ceresc de dimensiuni impresionate sa loveasca Terra este foarte mica. Totusi, o probabilitate mai mare, de aproximativ 10%, exista in cazul producerii unui incident similar precum cel de la Tunguska, in tundra ruseasca, din 1908.

La acea vreme, un asteroid cu un diametru de aproximativ 30 de metri a explodat la o altitudine de 5 kilometri si a a reusit sa dezradacineze milioane de copaci pe o raza de 2.150 km patrati. Potrivit specialistilor, acesta ar fi putut distruge un oras de dimensiunea Bucurestiului, potrivit Realitatea.net.

  • Solutii multe, dar netestate

Potrivit specialistilor, la ora actuala exista mai multe metode de a ne feri de impactul cu un asteroid. Una dintre acestea presupune pozitionarea unei nave spatiale in apropierea unui astfel de corp ceresc pentru a-i schimba traiectoria folosind forta gravitationala.

Potrivit Ziarul Ring, o alta varianta, prezentata si in filmele artistice, o reprezinta detonarea unui focos nuclear in apropierea asteroidului. Singura varianta testata este cea a impactului cinetic. Practic, aceasta presupune lovirea asteroidului cu un alt corp, fapt ce ar duce la modificarea traiectoriei. Aceasta solutie a fost testata in trecut de NASA prin intermediul programului „Deep Impact”.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.