Libertatea presei in lume inregistreaza cel mai scazut nivel din ultimii zece ani, in timp ce presa din Romania este doar partial libera in Romania si in alte 64 de tari, potrivit raportului "Freedom of the Press 2011: A Global Survey of Media Independence", realizat de Freedom House.

Potrivit studiului, in 63 de tari, presa nu a fost libera in 2010. Printre aceste state se numara Kazahstan, Armenia, Pakistan, Rusia, Kargazstan, Tadjikistan si Afganistan.

Totodata, in alte 65 de tari, presa este partial libera, printre aceste state numarandu-se si Romania, alaturi de Serbia, Muntenegru, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Molodova, Macedonia, Ucraina si Kosovo.

Studiul mai releva faptul ca doar unul din sase oameni au acces la o presa libera si independenta. Cea mai considerabila scadere considerabila a libertatii presei in ultimul an s-a inregistrat in Egipt, Mexic, Ungaria, Ucraina si Turcia.

In topul 10 al tarilor in care libertatea presei este cel mai mult afectata se situeaza Libia, Coreea de Nord, Belarus, Turkmenistan, Uzbekistan, Iran, Myanmar, Cuba, Guineea Ecuatoriala si Eritreea. In aceste tari, mediile independente aproape ca nu exista, presa este controlata de regim, accesul publicului la informatie este limitat, iar de multe ori se recurge la arestarea si torturarea disidentilor, potrivit Freedom House.


  • RSF: Raul Castro, Vladimir Putin si Hu Jintao, pe lista "pradatorilor" libertatii presei

Raul Castro, Vladimir Putin, Hu Jintao, Kim Jong-il si ayatolahul Ali Khamenei se numara printre cei 38 de "pradatori" ai libertatii presei inclusi intr-o lista realizata de organizatia Reporters sans Frontieres (RSF), publicata marti, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei.

Potrivit site-ului organizatiei RSF, pe lista "pradatorilor libertatii presei" si-a facut intrarea in 2011 regele din Bahrain. Pe aceeasi lista mai sunt inclusi conducatorii din Siria, Libia si Yemen.

In ceea ce priveste Bahrainul, RSF scrie despre "un numar impresionant de masuri" luate impotriva presei si evoca moartea in inchisoare a liderului unui ziar local care sprijinea opozitia. Pe de alta parte, reprezentantii RSF pun in evidenta faptul ca "unele capete au cazut" in lumea araba, asa cum este cazul presedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

"Unda de soc a primaverii arabe nu a fost fara efect asupra politicii altor pradatorii, precum presedintele chinez Hu Jintao, cel din Azerbaidjan, Ilham Aliev, care se tem de un efect contagios", au remarcat reprezentantii RSF, scrie MEDIAFAX.

  • Lista RSF cuprinde sefi de stat, conducatori politici, dar si organizatii precum ETA, din Spania, organizatiile criminale din Italia, fortele de aparare israeliene, fortele de securitate ale Hamas din Gaza si cele ale Autoritatii palestiniene. Oferind exemple din Myanmar si Vietnam, RSF noteaza ca anumiti lideri au fost schimbati, fara ca acest lucru sa aiba vreun efect pozitiv asupra libertatii presei.

Printre cei mai cunoscuti lideri politici aflati pe lista RSF se numara presedintele cubanez Raul Castro, premierul rus Vladimir Putin, presedintele chinez Hu Jintao, dictatorul din Coreea de Nord Kim Jong-il, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad si ayatolahul Ali Khamenei, ghidul suprem iranian.
  • RSF este o organizatie care militeaza pentru libertatea presei si pentru libertatea de exprimare in intreaga lume si care activeaza de 26 de ani.

Pe 23 decembrie 1993, Adunarea Generala a ONU declara 3 mai drept Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Initiativa a fost propusa la Conferinta Generala UNESCO, care, printr-o rezolutie din 1991 asupra promovarii libertatii presei in lume, a recunoscut ca o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a unei societati democratice.
Citeste si:
Parlamentul din Ucraina urmează să adopte o lege a presei...
Parlamentul din Ucraina...

Data de 3 mai marcheaza Declaratia de la Windhoek, adoptata la 3 mai 1991, in cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente si pluraliste, organizat de UNESCO si ONU la Windhoek, Namibia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.