Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat luni ca a primit primele carduri nationale de sanatate realizate in perioada de proba, urmand personalizarea acestora, astfel incat pana la sfarsitul anului sa fie finalizate aproape opt milioane de documente.

"Saptamana trecuta a fost finalizata perioada de proba a cardurilor nationale de sanatate. Vor fi realizate cam doua-trei milioane de carduri pe luna, dar in acest interval vor putea fi personalizate in jur de un milion de acte", a spus ministrul Sanatatii, relateaza MEDIAFAX.

Cardul va fi trimis prin posta persoanelor asigurate, cu varste peste 18 ani, si va costa aproximativ doi euro, valabilitatea acestuia fiind de cinci ani. Dupa distribuirea documentelor, asiguratii vor trebui sa prezinte cardul la accesarea oricarui serviciu public de sanatate, mai putin pentru cele de urgenta si epidemiologice, in caz contrar urmand sa plateasca serviciile medicale solicitate.

Romanii vor avea un card national de sanatate

Pe cardul national de sanatate sunt introduse toate datele medicale ale pacientului, inclusiv acceptul acestuia de a i se preleva organe, dupa moarte, pentru utilizarea in transplanturi. De asemenea, pe acest document vor fi trecute datele de identitate, codul numeric personal, codul asiguratului, data expirarii, numarul de identificare si acronimul casei de asigurari de sanatate care il emite, precum si numarul de identificare a cardului.

Cardul va contine si date care vor fi stocate pe un cip, privind diagnostice cu risc vital, grupa sanguina si Rh-ul asiguratului, tratamente speciale, proteze, statusul acestuia (sanatos sau bolnav cronic), precum si daca este donator de organe. In cip vor fi gasite si informatiile privind numarul de solicitari de servicii medicale, plata contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate, dar si datele despre medicul de familie - nume, prenume, contact sau mentini despre coasigurati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.