Romania recicleaza in prezent doar unu la suta din deseurile pe care le produce, iar tinta de reciclare de 50 la suta pana in 2020 nu mai poate fi atinsa. Drept urmare, statul propune o lege de management al deseurilor care va include si o serie de noi taxe.

  • Romania, codasa Europei la reciclarea deseurilor

Anuntul a fost facut public astazi de catre Ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Declaratia se bazeaza atat pe statisticile interne, cat si pe rezultatele unui studiu realizat la nivelul Uniunii Europene, referitor la anul 2008, care plasa Romania si Bulgaria pe ultimele locuri intre statele UE in aceasta privinta, potrivit MEDIAFAX.

Ministrul Mediului a amintit de Sistemul Integrat de Management al Deseurilor (SIMD), care ar trebui implementat in fiecare judet din tara pana in 2015, precizand ca Romania este fruntasa in accesarea fondurilor europene in domeniul managementului deseurilor. "Numai in ultimele doua luni am semnat contracte de peste 800 de milioane de euro, si suntem deja la grafic in 2012", a spus Borbely.

  • Am mai pierdut un tren

Ionut Georgescu, directorul Directiei de Gestiune a Deseurilor si a Substantelor Periculoase din minister, a declarat insa ca tinta de reciclare de 50 la suta din totalul deseurilor produse in Romania stabilita pentru anul 2020 este "imposibil de atins"."Este imposibil sa mai ajungem la acest nivel. Gata, am pierdut trenul asta, a plecat de mult timp din gara", a declarat, acesta.
  • O noua taxa pentru gropile de gunoi

In prezent, depozitarea este o solutie "mult mai ieftina" decat reciclarea, astfel ca operatorii de salubritate sunt tentati sa o foloseasca pentru a putea supravietui din punct de vedere economic. In aceste conditii, statul se gandeste sa introduca o taxa de depozitare la gropile de gunoi
.

"Aceasta taxa poate fi acoperita in doua moduri: fie primarii isi vor asuma riscurile si o vor transfera direct la cetatean, lucru greu de crezut, avand in vedere interesul electoral, fie vor face, impreuna cu firmele de salubrizare, proiecte care sa incurajeze colectarea selectiva si, prin urmare, valorificarea deseurilor intr-un alt mod decat depozitarea la groapa", a afirmat Georgescu.

Taxa de depozitare ar urma sa creasca progresiv, pentru ca, in final, solutia gropilor de gunoi sa nu mai fie competitiva economic, fiind astfel incurajata reciclarea. Doar unu la suta din cantitatea de 382 de kilograme de gunoi produs in 2008 de fiecare roman din orasele mari a fost reciclat, restul fiind depozitat, definitiv sau temporar, in gropi de gunoi, potrivit unei statistici a Eurostat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.