Ministerul Culturii si Muzeul Literaturii Romane se numara printre institutiile anuntate in urma cu o luna despre scoaterea la licitatie a mai multor manuscrise si documente ale lui Emil Cioran, insa cei care s-au aratat interesati de achizitionarea acestora sunt persoane romane din mediul privat.

Surse culturale au declarat ca Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Muzeul National al Literaturii Romane ar fi fost informate in urma cu aproximativ o luna despre faptul ca mai multe manuscrise si documente personale ale filosofului roman Emil Cioran vor fi scoase la vanzare, la Paris.

Institutiile respective au decis sa nu participe la licitatie, potrivit surselor citate, cel mai probabil din ratiuni financiare.

Pe de alta parte, aceleasi surse au precizat ca persoane din mediul privat din Romania, care au aflat despre organizarea respectivei licitatii, si-ar fi manifestat interesul de a participa. Lista participantilor este insa secreta iar cei care vor adjudeca documentele au dreptul de a-si pastra identitatea sub anonimat.


Reprezentantii Ministerului Culturii au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, privind scoaterea la licitatie, joi, la Paris, a unor manuscrise si documente ale lui Emil Cioran, ca nu au facut vreun demers pentru achizitionarea acestora si ca nu au primit nicio sesizare privind vanzarea lor.

  • Banii omoara arta si cultura
Pe de alta parte, directorul interimar al Muzeului National al Literaturii Romane, Lucian Chisu, a declarat ca institutia pe care o conduce nu are un buget pentru a putea sa achizitioneze aceste documente si manuscrise, astfel incat, aceste opere de arta vor ramane in patrimoniul francez, in loc sa se gaseasca printre rafturile biblitecilor sau muzeelor romanesti.


"Am fost anuntati prin e-mailuri de organizarea acestei licitatii. Apoi am incercat sa aflam si noi despre ce este vorba. Ulterior am facut o notificare la Directia pentru Cultura din Primaria Capitalei incercand sa atragem atentia asupra acestui fapt (organizarea licitatiei, n.r.). Este de prisos sa va spun ca noi nu ne-am putut exprima intentia de a le achizitiona pentru ca noi nu avem buget. Ceea ce ne-a produs aceasta situatie (imposibilitatea de a achizitiona manuscrisele si documentele lui Emil Cioran, n.r.) a fost o imensa frustrare. Ti se arata ca exista o comoara si constientizezi ca nu ai nicio sansa", a declarat Lucian Chisu. El a mai spus ca Muzeul National al Literaturii Romane nu a primit vreun raspuns in urma notificarii pe care a facut-o la Directia pentru Cultura din Primaria Capitalei.
Citeste si:
Manuscrisele lui Cioran merg la Biblioteca Academiei Romane
Manuscrisele lui Cioran merg...

  • Ce manuscrise apartinand lui Emil Cioran au fost scoase la licitatie?

Mai multe manuscrise si documente personale ale filosofului roman Emil Cioran vor fi scoase la vanzare, joi, la Paris, de casa Binoche si Giquello, in cadrul unei licitatii de scrisori si manuscrise literare si artistice din secolul al XX-lea, potrivit site-ului societatii.

Printre cele 82 de loturi scoase la licitatie la hotelul Drouot Richelieu din Paris, joi, incepand cu ora 14.15, se numara caiete manuscrise - "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Jansenismul", "Pamflet si pamfletar", "Consideratiuni asupra problemei cunostintei la Kant", "Banalitate si transfigurare", "Cartea amagirilor", "Lacrimi si sfinti", "Schimbarea la fata a Romaniei" -, numeroase carti postale si scrisori adresate parintilor si altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat asezat, semnata pe verso, diploma de bacalaureat, datata 5 octombrie 1928, diploma de licenta in filosofie si litere, datata 23 iunie 1932, un carnet de student emis in Germania pentru anul scolar 1933 - 1934, cu fotografie si semnatura, mai multe carti de identitate emise de autoritatile germane, un pasaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis in Franta, abonamente de tren, fise de lectura, un permis pentru biblioteca si multe altele.

Citeste si:
10 evenimente istorice imposibil de explicat de-a lungul timpului
10 evenimente istorice...

Printre cele mai scumpe dintre aceste loturi se numara manuscrisul intitulat "Indreptar patimas", datat 12 martie 1940, evaluat de experti la o suma intre 8.000 si 10.000 de euro, dar si cateva manuscrise evaluate la sume intre 4.000 si 5.000 de euro, precum "Max Stirner", nedatat (aproximativ 1929 - 1930), "Intuitionismul contemporan", nedatat (1932), "Lacrimi si sfinti", nedatat (1936 - 1937). Insa suma totala la care au fost evaluate loturile nu atinge 100.000 de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.