Plangerea lui Mircea Pavel a primit numar de inregistrare la Parchetul din Timisoara

Un detinut din Penitenciarul Timisoara, diagnosticat cu tulburari de tip psihopat, a depus plangere la politie si la Parchet "impotriva numitului Dumnezeu, domiciliat in cer". Mircea Pavel il "incadreaza" pe Tatal Ceresc la cateva articole din Codul Penal, corespunzand infractiunilor de "inselaciune, tainuire, abuz in serviciu, trafic de influenta si primire de fo-loase necuvenite".

"Prin botezarea mea la biserica s-a facut un contract cu paratul Dumnezeu pentru a-l indeparta pe diavol din mine si a ma feri de necazuri. Pana acum, paratul nu si-a onorat contractul. Dimpotriva, a pretins si primit de la mine diferite bunuri si rugaciuni in schimbul iertarii pacatelor", scrie puscariasul in plangerea sa "penala". Un procuror a expediat plangerea la politie, cu o recomandare precisa: "Verificati daca s-a comis vreo infractiune"! Prima reactie a politiei: "Se va solutiona conform cadrului legal". Comisarul Spataru a pus capat nebuniei: "Vom propune casarea dosarului". "Acest om isi da in judecata propria viata. Tot ce putem face este sa ne rugam pentru sanatatea lui", spune un reprezentant al Bisericii.

Un detinut de la Penitenciarul din Timisoara a inaintat o plangere penala impotriva lui Dumnezeu, pe care il acuza ca si-a incalcat contractul, "semnat" odata cu botezul, si nu l-a ferit de necazuri. Stirea a facut inconjurul tarii, iar intamplarea i-a pus in incurcatura pe cei care au luat plangerea in serios, i-au dat numar de inregistrare si acum trebuie sa rezolve cumva dosarul.

"Paratul nu si-a onorat contractul"

Mircea Pavel, condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru omor, l-a dat in judecata pe "numitul Dumnezeu domiciliat in cer" pentru inselaciune, tainuire, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, primire de foloase necuvenite si trafic de influenta. El pretinde ca, prin botezul primit la biserica ortodoxa, e ca si cum s-ar fi facut un contract de indepartare a diavolului si de ferire de necazuri. "Pana acum, paratul nu si-a onorat contractul. Dimpotriva a pretins si primit de la mine in cursul vietii diferite bunuri si rugaciuni in schimbul iertarii pacatelor si promisiunii ca voi scapa de necazuri si voi avea o viata mai buna", se arata in plangerea semnata de Mircea Pavel.

Dosarul, pasat de la o institutie la alta

Neobisnuita solicitare formulata de detinutul timisorean a trecut deja prin mainile judecatorilor, procurorilor, dar si ale politistilor. Undeva, in acest circuit, documentul a primit numar de inregistrare. Astfel ca, din punct de vedere juridic, se poate trage concluzia ca exista pe rol o plangere penala impotriva lui Dumnezeu. Potrivit unor surse juridice, sesizarea lui Mircea Pavel a fost trimisa, prin posta, atat la judecatorie, cat si la Parchetul Timisoara. Procurorii au trimis-o mai departe spre solutionare politiei. Aici, sefii diferitelor servicii din cadrul IPJ Timis au pasat-o de la unul la altul. "Sa-i vad cum vor cita ei partile si mai ales paratul", s-a amuzat unul dintre comisari, care a dorit sa nu-i pomenim numele. Din gluma in gluma, dosarul a fost trimis la judet, cu mentiunea: "Se va solutiona conform cadrului legal".

"E ca si cum i-ai da in judecata pe Tom si Jerry"

Surse judiciare afirma ca plangerea a ajuns de la Parchet la politie dintr-o eroare umana. Cei care au inregistrat-o nu s-au uitat decat la partea vatamata, nu si la cine este trecut in dreptul paratului. "Este o plangere si impotriva Bisericii, dar ea nu mai are asa un caracter utopic", ne-a declarat avocatul Florin Kovacs. El crede ca nu va fi nimeni audiat, in afara de reclamant si, cel mai probabil, se va da NUP (neinceperea urmaririi penale). "Nu exista in nici un Cod Penal o categorisire a divinitatii. Singura legatura dintre divinitate si justitie este la juramantul magistratilor care spun: "Asa sa-mi ajute Dumnezeu". A-l da in judecata pe Dumnezeu e ca si cum i-ai da in judecata pe Mos Craciun sau pe Tom si Jerry", considera avocatul Kovacs.

Plangerea e "draguta, chiar poetica"

Persoanele care au vazut prima data plangerea detinutului timisorean au fost functionarele de la registratura Judecatoriei Timisoara. In mod gresit, "partea vatamata" s-a adresat si instantei, desi plangerile penale se inregistreaza direct la Parchet. Potrivit reprezentantilor judecatoriei, plangerea a fost oprita la registratura. "A trecut prin acest serviciu fara sa fie inregistrata. Angajatele noastre au dispus restituirea plangerii, cu mentiunea ca trebuie indicat cadrul procesual. Restituirea se face la domiciliul partii vatamate, ca sa zic asa. Ma rog, in acest caz, era in penitenciar. Solutia de restituire este, dupa parerea mea, corecta", a declarat judecatorul Raluca Panaitescu de la Judecatoria Timisoara. Oricum, spune judecatoarea Panaitescu, plangerea lui Pavel M. este "putin metaforica, dar draguta, chiar poetica".

"Vom propune casarea cazului"

Plangerea impotriva lui Dumnezeu i-a pus pe toti in incurcatura. Comisarul Spataru considera ca Parchetul putea casa dosarul de la bun inceput. "Se va rezolva simplu si la noi. Parchetul ne-a trimis plangerea cu mentiunea de a verifica daca s-a comis vreo infractiune. O asemenea plangere este, clar, o aberatie. Daca venea cineva la mine in birou si imi spunea pe cine vrea sa dea in judecata, ii spuneam: "Multumesc, sunteti liber". Nu ne aflam insa in fata unei situatii serioase. Cel mai probabil, vom trimite dosarul la Parchet cu propunerea de casare", ne-a declarat Spataru.

"Ne rugam pentru sanatatea acestui om"

Punctul de vedere al Mitropoliei Banatului a fost unul mai degraba rezervat. "Ca slujitor al lui Dumnezeu, nu pot decat sa-i inteleg suferinta si necazurile. Dar pe Dumnezeu nu-l putem da in judecata ca pe o persoana, pentru ca nu il putem incadra intr-un spatiu finit, marginit. In acest context, ce putem face este doar sa ne rugam pentru sanatatea acestui om", ne-a declarat preotul Zaharia Peres, consilier cultural la Mitropolie.

A omorat un om, la intamplare

Alcoolic inrait, Mircea Pavel a fost inchis prima oara pentru tentativa de viol, cand era adolescent
Adjunctul sefului Politiei Municipale, comisarul Doru Spataru, ne-a declarat ca, potrivit legii, fiecare cetatean are dreptul sa depuna orice sesizare. Din punct de vedere constitutional, nici betia voluntara si nici bolile psihice nu-i pot interzice nimanui sa se adreseze autoritatilor, cu petitii, plangeri sau reclamatii, a precizat comisarul Spataru.
El a facut aceasta precizare pentru ca despre reclamant se stie ca este diagnosticat cu tulburare de personalitate de model psihopat antisocial.
Potrivit unui raport de expertiza din 26 iunie 2000, Mircea Pavel sufera de tulburari grave de comportament inca din copilarie. Medicii legisti care l-au consultat arata ca el este consumator cronic de bauturi alcoolice de la varsta de 14-15 ani, de cand dateaza si tentativa de viol pentru care a fost inchis la o scoala de reeducare din judetul Braila.

De-a lungul timpului, Pavel a comis numeroase infractiuni, de la furturi repetate din masini sau locuinte pana la tentativa de trecere frauduloasa a frontierei, fiind arestat si inchis de mai multe ori.
Ultima oara, in anul 2000, beat fiind si inarmat cu o bata de baseball, a inceput sa loveasca, la intamplare, persoane intalnite pe strada. Pe Alexandru C. l-a omorat, iar Costel R., Adina B., Ileana T., Ion C. si Roxana G. au scapat doar cu rani. Mircea Pavel nu a stat decat cateva luni la Spitalul de Psihiatrie din localitatea Jebel, judetul Timis, de unde a ajuns la penitenciar.

"M-a lasat diavolului"

"Subsemnatul Pavel M., detinut in Penitenciarul Timisoara si condamnat la 20 de ani inchisoare pentru omor, solicit deschiderea actiunii penale impotriva numitului Dumnezeu, domiciliat in cer, reprezentat in Romania de biserica ortodoxa romana, iar in Timisoara de catre Mitropolia Romana, pentru comiterea infractiunilor prevazute de art. 215 (inselaciune), 221 (tainuire), 246 (abuz in serviciu contra intereselor persoanelor), 256 (primire de foloase necuvenite) si 257 (trafic de influenta). In fapt, prin botezarea mea la biserica s-a facut un contract cu paratul pentru a-l indeparta pe diavol de mine si a ma feri de necazuri. Pana acum, paratul nu si-a onorat contractul. Dimpotriva a pretins si primit de la mine in cursul vietii diferite bunuri si rugaciuni in schimbul iertarii pacatelor si promisiunii ca voi scapa de necazuri si voi avea o viata mai buna, dar m-a lasat in mainile diavolului."

"Pacat dupa pacat"

Preotul timisorean Ioan Branzei a comentat substratul teologic al plangerii formulate impotriva lui Dumnezeu: "Prin botez, omul face de fapt un contract cu viata. Pentru ca, asa cum ne arata si Biblia, Dumnezeu este viata insasi. Daca omul pacatuieste, atunci el este cel care si-a incalcat legamantul. Pentru ca, odata cu botezul, s-a prins ca va merge pe calea adevarului, cinstei, omeniei. Asa ca, daca omul comite o crima, el este cel care nu si-a respectat contractul si nici conditia de crestin. Caci nu Dumnezeu l-a invatat sa ucida. Iar in baza liberului arbitru, fiecare este responsabil de faptele sale. In plus, cel despre care vorbim comite alt pacat, personificandu-L pe Dumnezeu. Cand s-a botezat, omul nu a facut contract cu o persoana. Dandu-l in judecata pe Dumnezeu, omul isi da in judecata propria viata. Sper ca, reflectand la acest lucru, cel care a depus plangerea sa-si gaseasca linistea."


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.