Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat, vineri, la Timisoara, ca niciunul dintre centrele universitare din Romania nu are, in acest moment, un spital clinic de urgenta care sa poata fi incadrat in clasa unu, deoarece acestor unitati sanitare le lipsesc anumite specialitati.

Cseke Attila a declarat, intr-o conferinta de presa, ca strategia Ministerului Sanatatii pentru perioada urmatoare este legata de spitalele clinice de urgenta din centrele universitare mari - Timisoara, Cluj, Targu Mures, Iasi, Constanta, Bucuresti si Craiova - pentru ca acestea sa obtina cea mai inalta clasificare, clasa unu, ceea ce inseamna ca vor primi finantarea cea mai consistenta de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, insa niciunul din aceste spitale nu poate primi aceasta clasificare deoarece le lipsesc anumite specialitati, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Va trebui sa facem o analiza serioasa si pe aceste spitale clinice de urgenta. Astazi, niciunul din aceste centre universitate nu dispune de un spital care poate fi clasificat in clasa unu. Ceea ce este o problema destul de mare. Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, din cele 18 specialitati necesare pentru a putea fi clasificat in clasa unu, ii lipsesc patru. Spitalul Clinic Judetean Iasi, care acopera toata regiunea Moldovei, cea mai interesanta situatie, din 18 specialitati necesare, zece lipsesc. La Mures, din 18 specialitati, patru lipsesc, la Craiova, din 18, opt lipsesc, la Cluj, din 18, sapte lipsesc, la Constanta, din 18, trei lipsesc", a afirmat Cseke.

El a afirmat ca, odata cu introducerea sistemului de clasificare a spitalelor, acestea trebuie sa obtina nivelul unu.

"Odata cu introducerea clasificarii si finantarea spitalelor in functie de aceasta, aceste spitale trebuie aduse la nivelul la care ar trebui sa functioneze si astazi, adica toate la nivelul unu, urmand ca restul spitalelor sa se clasifice dupa sectiile pe care le au. Pentru ca in ultimii 20 de ani, din pacate, in sistemul spitalicesc s-a lucrat cam asa: fiecare si-a mai infiintat cate un spital, cate un institut pe diferite specialitati, intr-un judet este intr-un fel, in alt judet este intr-alt fel. Nu a existat o strategie", a spus ministrul Sanatatii.

El a precizat ca metodologia de clasificare a spitalelor va intra in vigoare la sfarsitul lunii martie, urmand ca spitalele sa dispuna de un termen de 30 de zile pentru

Citeste si:
Hamas aduce ostatici la spitalul Al-Shifa, susține IDF. Tel Avivul...
Hamas aduce ostatici la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.