"Incepand cu 1 noiembrie 2005, pretul national de referinta pentru energia termica va fi majorat cu 20%, de la 896.000 lei vechi/gigacalorie, la 1.075.000 lei/Gcal, tarif ce include si TVA", a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

El a precizat ca, odata cu aceasta majorare, vor fi aplicate si masuri de sprijin pentru consumatorii casnici, printre care cresterea cu 20% a ajutorului pentru caldura acordat familiilor cu venituri mai mici de 3,1 milioane lei. De asemenea, se introduce tariful binom, ca solutie alternativa de plata, care permite o reducere la plata de 2,5%, inclusa in tarif, precum si o esalonare a cheltuielilor pentru energie. In plus, sumele disponibilizate de la buget din reducerea subventiei cu 33% vor fi realocate pentru retehnologizarea si modernizarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica pentru scaderea pierderilor din retea.

"Recalcularea pretului national de referinta a fost determinata de cresterea cu 50% a pretului de cos al gazelor naturale (de la 4328 lei/mc in iulie 2004, la 6500 lei/mc in iulie 2005), precum si de modificarea structurii subventiilor", a mai spus Nicolae Opris.

De remarcat, pretul national de referinta se aplica la tariful monom pentru consumul de energie termica. Tariful binom de tip B1 are o componenta variabila, la care pretul gigacaloriei va fi de 76,5 lei noi. In plus, se va plati o componenta fixa, pentru incalzire, aceasta urmand sa fie de 0,01 lei noi pe zi si pe metrul patrat. In plus, se va plati si o componenta fixa pentru apa calda, care va fi de 0,17 lei noi/zi pentru o garsoniera, de 0,25 lei/zi - 2 camere, 0,35 lei/zi - 3 camere si 0,5 lei/zi - 4 sau mai multe camere.

Componenta variabila la tariful binom B2 are valoarea de 54,5 lei/gcal, iar cea fixa pentru incalzire - 0,02 lei pe zi si metru patrat. Componenta fixa pentru apa calda va fi de 0,25 lei/zi la garsoniera, 0,36 lei/zi - 2 camere, 0,52 lei/zi - 3 camere si 0,7 lei/zi - la 4 sau mai multe camere. Dupa 12 luni folosind noile tarife se face regularizarea facturilor. Mai exact, regia de termoficare calculeaza cat ar fi trebuit platite consumurile la tariful monom, dupa care face reducerea de 2,5%. Daca un client a platit mai mult, i se returneaza banii, iar daca a platit mai putin - va achita diferenta.

Tarife la alegere

Furnizorii de energie termica sunt obligati sa solicite consumatorilor sa opteze pentru unul dintre tipurile de tarifare, care va ramane in vigoare timp de 12 luni. Mai mult, "radetii" vor trebui sa chestioneze clientii, pana la 15 noiembrie, asupra tarifului pe care il prefera. Consumatorii pot trece oricand la tariful binom, care va fi accesibil si beneficiarilor de ajutor pentru incalzire, iar optiunea poate fi facuta individual si nu in grup. Persoanele cu venituri reduse, care beneficiaza de alocatii bugetare pentru caldura, isi vor anunta optiunile pana la 20 noiembrie si vor putea sa beneficieze de noile sisteme de tarifare incepand cu luna ianuarie a anului viitor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.