Cele patru banci de organe si tesuturi care ar urma sa se infiinteze la Bucuresti, Targu Mures, Timisoara si Iasi ar putea deveni functionale la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor, a afirmat, marti, intr-o conferinta de presa, consilierul Agentiei Nationale de Transplant Andrei Nica

Potrivit lui Nica, exista un program national de infiintare a unor banci de organe si tesuturi, la Bucuresti, Targu Mures, Timisoara si Iasi, pentru care exista finantarea necesara, de 3,5 milioane de euro, in care este inclusa si instruirea personalului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In prezent, proiectul bancii de organe si tesuturi de la Targu Mures este in faza intocmirii studiului de fezabilitate, iar din toamna ar putea incepe lucrarile de constructie, a declarat consilierul Agentiei Nationale de Transplant.

"La Targu Mures, este in curs de a se finaliza studiul de fezabilitate, dupa aceea va incepe procedura de licitatii. Speram ca la sfarsitul anului sau poate la inceputul anului viitor sa infiintam cele patru banci, deci si aceasta banca", a spus Nica, adaugand ca banca de la Targu Mures va deservi sapte judete din regiune.

Potrivit lui Nica, este vorba de o banca de multitesut, care va include "os, tendon, cornee, valva cardiaca, piele si membrana amniotica pentru patologia oftalmologica".

"Incercam sa acumulam in aceasta banca toate aceste tesuturi, pentru a fi distribuite in sapte judete ale tarii. Ne-am gandit ca, pozitia Targu Muresului fiind strategica, sa se poata misca foarte repede in aceasta zona. Si atunci totul se va face nu cu elicopter - noi n-avem nevoie de un transport rapid, putem sa transportam la gheata, la gheata carbonica, nu e nicio problema - si vor fi aduse in aceasta banca (tesuturile), aici vor fi procesate in niste laboratoare speciale, cu aer filtrat, cu flux laminar, deci e o chestie deosebita, stocate, carantinate. Toate analizele de laborator vor fi facute in laboratorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures, pentru ca e acreditat de Agentia Nationala de Transplant. Si atunci tot screeening-ul viral foarte strict de care am nevoie la tesuturi sa poata fi facut aici si, bineinteles, sa putem dezvolta, pe viitor, intreg transplantul tisular atat aici, cat si in regiune. Banuiesc ca, fiind un centru universitar foarte solid, alaturi de Cluj, vor putea dezvolta acest transplant os, tendon, cornee, piele si asa mai departe", a spus Nica.

El a precizat ca, in prezent, sunt extrem de cerute tesuturi de os, cornee si piele.

Potrivit lui Nica, bancile de organe si tesuturi vor contribui la rezolvarea unei probleme legate de grefele masive, care la ora actuala se importa.

"Deocamdata, din informatiile pe care le avem la nivelul bancii de tesut Colentina, osul este cel care este solicitat, pentru ca deteriorarile de proteze sunt destul de multe, noi am inceput artroplastia de mult si au inceput sa apara si acele revizii care necesita os. Patologia ligamentara, instabilitatile de genunchi, in special la sportivi, iar daca vom avea posibilitatea sa le oferim si celorlalte persoane, care fac sport de performanta. Revenind la os - patologia tumorala poate fi facuta, avem specialisti in Romania, totul este sa avem posibilitatea sa le si oferim aceste banci, care vor da si acele grefe masive, care la ora actuala sunt aduse din strainatate, dat fiind faptul ca nu prea le avem, si sunt foarte scumpe (pretul porneste de la 1.000 de euro - n.r.). Un alt tesut care este solicitat este corneea, deocamdata incercam cumva sa aducem si corneele astea in banci, stocarea lor este limitata, este de scurta durata, dar foarte repede pleaca in teritoriu, in centre de stat si in centre private", a precizat el.

Nica a spus ca se face tot posibilul pentru a se finaliza proiectul bancilor de organe si tesuturi, remarcand ca exista sprijinul necesar atat la nivelul Ministerului Sanatatii, cat si al autoritatilor locale unde urmeaza sa se infiinteze acestea.

"Se implica in a ne sprijini si a ne ajuta sa implementam acest program. Noi deja am luat contact, dansii au fost foarte deschisi, aici, la Targu Mures, nu au fost probleme", a conchis el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.