Pe o perioada de 45 de zile de la disponibilizarea colectiva, angajatorul este obligat sa angajeze aceleasi persoane, pe aceleasi posturi, fara concurs sau perioada de proba.

Varianta initiala a Codului Muncii propusa de Guvern dadea libertate angajatorulului, in cazul disponibilizarilor colective, sa reangajeze alte persoane pe posturile reinfiintate.
"Se pune astfel o bariera in calea unor abuzuri patronale. Cred ca este o masura de protectie destul de rezonabila", a spus presedintele UNPR, MARIAN Sarbu, referindu-se si la negocierile pe care UNPR le-a avut cu sindicatele pe aceasta tema, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit presedintelui UNPR, coalitia guvernamentala a acceptat, luni, si mentinerea in Codul Muncii a articolului 237, referitor la negocierile colective, chiar daca acesta este doar o trimitere la legea speciala a negocierilor colective.

Sarbu a precizat ca articolul 237 va avea urmatorul continut: "Partile, reprezentarea acestora si procedura de negociere si incheiere a contractelor colective de munca se stabilesc potrivit legii".

Acesta a mentionat ca articolul trimite la Legea 130, a conctractelor colective, care este in vigoare, dar care ar trebui modificata, pana la sfarsitul anului, prin negocieri intre Guvern, sindicate si patronate.

Citeste si: Noul Cod al Muncii: Regula ramane contractul de munca pe durata nedeterminata

PSD va sesiza Curtea constitutionala pe Codul Muncii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.