Aproximativ 25.000 de studenti ai ANOSR au intrat, luni, in greva japoneza, in timpul careia vor purta banderole albe pe brate, pe care scrie "protestatar", nemultumiti de prevederile din Legea educatiei privind eliminarea reprezentantilor lor din forurile decizionale din mediul universitar.

Vicepresedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Cristina Ramona Fit, a declarat pentru MEDIAFAX ca luni vor fi in greva japoneza aproximativ 25.000 de studenti din centrele universitare Bucuresti, Constanta, Galati, Iasi, Timisoara, Suceava, Alba-Iulia si Targu Mures.

Acestia vor avea pe brate banderole albe pe care scire "protestatar", greva japoneza fiind prima actiune din calendarul protestelor studentilor.


Cristina Ramona Fit a spus ca studentii asteapta de la ministrul Educatiei propuneri de rezolvare a nemultumirilor lor.

  • Care sunt nemultumirile protestatarilor?
Reprezentantii ANOSR sustin ca au semnalat de foarte mult timp o problema majora din noua Lege a educatiei, si anume lipsa celor 25 de procente in decizia modalitatii de desemnare a rectorului, precum si in procesul de desemnare a acestuia indiferent de modalitatea de alegere, dar si lipsa celor 25 la suta in Consiliul de administratie al universitatilor.

  • Care este calendarul protestelor?

Studentii vor continua actiunile marti, cand vor scoate cearsafuri pe geam, in semn de protest, dar si pentru a arata solidaritatea dintre studenti, iar miercuri vor pune un cearsaf pe universitate, pe camin sau pe cantina cu mesajele "Vrem 25%, drepturile studentilor nu sunt negociabile" si "Esti incapabil sa votezi! Semnat Ministru".

Actiunea de protest va continua joi, cand studentii vor trimite un colet la Ministerul Educatiei in care vor pune zacusca, muraturi, slanina si salam, pentru a arata conditia sociala a studentului din Romania si cum este sa primesti pachet cu mancare de la parinti.

Incepand de luni, 7 martie
, studentii vor protesta pe perioada nedeterminata in fata sediului Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).

In 17 februarie
, aproape o suta de studenti au protestat in fata Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, vrand sa atraga atentia asupra faptului ca noua Lege a educatiei prevede eliminarea studentilor din forurile decizionale din mediul universitar.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Studentii au ridicat, simultan, de 25 de ori, cate o teapa, sustinand ca astfel vor sa fie ilustrat metaforic junghiul in coasta trasat miscarii studentesti din Romania dupa aplicarea Legii educatiei, care exclude reprezentativitatea de 25 de procente a studentilor din forurile de decizionale, legislative si executive din cadrul universitatilor.


Ministerul Educatiei preciza atunci ca noua Lege a educatiei prevede, in premiera, emiterea unui ordin de ministru care sa consacre Codul drepturilor si obligatiilor studentilor propus de organizatiile studentesti si ca, astfel, motivele invocate de studenti sunt ireale.

Potrivit Ministerului Educatiei, articolul 203 (5) al legii Educatiei Nationale precizeaza ca "studentii pot fi reprezentati in toate structurile decizionale si consultative din universitate", ceea ce inseamna ca legea permite, dar depinde de fiecare universitate pana unde se va intinde implicarea studentilor.


Ministerul Educatiei a invocat si prevederile articolului 207 (5) a) din Legea educatiei, potrivit carora "componenta membrilor consiliului facultatii este de maximum 75% cadre didactice si de cercetare, respectiv minimum 25% studenti", ceea ce inseamna o reprezentare minimala de 25%.
Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

Un alt articol invocat de minister este 209 (1) a) si b) din Legea educatiei, referitor la alegerea rectorului prin concurs public, unde din comisie trebuie sa faca parte cel putin un reprezentant al studentilor. Universitatile au posibilitatea sa mareasca, daca doresc, numarul studentilor care fac parte din comisie, dar nu pot eluda participarea reprezentantului acestora la alegerea rectorului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.