Spitalele se vor clasifica in cinci categorii de competenta incepand din luna mai, in categoria I intrand unitatile cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane, care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt, potrivit unui proiect de Ordin al MS.

Ministerul Sanatatii (MS) a supus, joi, dezbaterii publice proiectul de Ordin privind metodologia pentru clasificarea spitalelor in functie de competenta, ce contine criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor.

"Propunerea de clasificare a spitalelor in functie de competenta, precum si cea de reorganizare a sistemului spitalicesc, fac parte din strategia Ministerului Sanatatii de a infiinta unitati sanitare cu nivel I de competenta. In forma de organizare existenta in prezent, pacientii nu pot beneficia de tratament intr-un spital cu nivel de competenta foarte inalt deoarece niciun spital nu poate sa obtina aceasta categorie. Este necesar ca, cel putin in cele sase centre universitare de traditie din tara sa putem organiza astfel de unitati", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila, citat intr-un comunicat al MS.

Daca proiectul Ministerului Sanatatii va fi aprobat, incepand din luna mai spitalele se vor putea clasifica in cinci categorii de competenta.

Astfel, potrivit propunerilor Ministerului Sanatatii, spitalele de categoria V - cu nivel de competenta limitat - sunt unitatile care asigura, dupa caz, servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici, intr-o singura specialitate sau servicii paleative.

  • In categoria spitalelor de categoria IV - cu nivel de competenta bazal - vor intra unitatile care deservesc populatia pe o raza administrativ-teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate.
  • Spitalele de categoria III - cu nivel de competenta mediu - vor fi unitatile care deservesc populatia judetului din aria administrativ-teritoriala unde isi au sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate.
  • In categoria spitalelor de categoria II (cu subcategoria II M pentru unitatile monoprofil) - cu nivel de competenta inalt - vor fi cuprinse unitatile cu nivel inalt de dotare si incadrare cu resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate. Acestea vor deservi populatia judetului din aria lor administrativ-teritoriala, precum si din judetele limitrofe.
  • Spitalele de categoria I (cu subcategoria I M pentru unitatile monoprofil) - nivel de competenta foarte inalt - vor fi unitatile cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt. Acestea vor asigura asistenta medicala la nivel regional si vor deservi populatia judetului din aria lor administrativ-teritoriala, precum si din alte judete.

Spitalele de urgenta vor fi clasificate in continuare in baza prevederilor din Ordinul ministrului sanatatii nr. 1764/2006, pentru a pastra functionalitatea sistemului national de urgenta, au precizat reprezentantii MS.

Conform proiectului de act normativ, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a noului ordinului spitalele sunt obligate sa solicite, in scris, directiei de sanatate publica clasificarea in noile conditii.

Cererea unitatilor va fi insotita de o fisa de autoevaluare de a carei corectitudine si realitate a datelor inscrise raspunde managerul unitatii solicitante. Pe baza acestor documente, directia de sanatate publica va supune aprobarii ministrului Sanatatii categoria in care spitalul este clasificat.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, clasificarea spitalelor insemna cresterea eficientei functionarii spitalelor prin evitarea suprapunerilor si paralelismelor intre unitatile spitalicesti, dar si asigurarea accesului echitabil al cetatenilor la serviciile medicale. De asemenea, costurile de tratament vor scadea deoarece, odata cu clasificarea in functie de competenta, se va evita internarea la niveluri inferioare de asistenta spitaliceasca a pacientilor cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvati la acel nivel.

Citeste si:
Hamas aduce ostatici la spitalul Al-Shifa, susține IDF. Tel Avivul...
Hamas aduce ostatici la...

Clasificarea pe baza acestei metodologii va fi utilizata pentru stabilirea protocoalelor de transfer interspitalicesc pentru cazurile necritice, dar si pentru planificarea dezvoltarii retelei spitalicesti in concordanta cu necesitatile populatiei.

"Clasificarea spitalelor va avea un rol esential in elaborarea propunerilor de modelare a finantarii suplimentare a spitalelor, pe nivele de competenta si performanta, si pentru planificarea achizitiilor de aparatura medicala", potrivit Ministerului Sanatatii.

Guvernul a decis, miercuri, desfiintarea a peste 11.500 de paturi din sectorul sanitar, in intervalul 2011-2013, operatiune prin care Romania sa atinga in urmatorii trei ani media europeana de 5,61 paturi la mia de locuitori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.