Aproximativ 70% dintre studentii romani se descurca in fiecare luna cu venituri nete de pana in 500 de lei (117 euro), cu 170 de lei (40 de euro) mai putin decat salariul minim brut pe economie inregistrat la nivel national arata un studiu realizat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).
Doar 12,9% dintre respondenti au declarat ca dispun de un venit lunar net de peste 700 de lei (164 de euro), potrivit Wall-Street.ro.

“Se poate observa fapul ca in centrele universitare mari (Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi), veniturile studentilor sunt putin mai ridicate decat in centrele universitare mai mici. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea studentilor din centrele universitare mari sunt veniti la studii din alte localitati decat cele in care studiaza, implicit nevoile financiare sunt mai mari”, se arata in analiza ANOSR.

O "harta salariala” a studentilor intocmita de autorii studiului, respondentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti sunt singurii cu venituri mai mari de 700 de lei pe luna, iar cei ai Universitatii Maritime din Constanta au venituri lunare cuprinse intre 500 si 700 de lei.

Cel mai greu sunt nevoiti sa traiasca studentii universitatilor din Bihor, Alba, Sibiu, Mehedinti, Maramures, Suceava si Galati, care au venituri mai mici de 300 de lei/pe luna.


Aproape doua treimi (65,2%) din studenti se intretin numai din venituri parintilor sau ale rudelor, in vreme ce 13,9% dintre cei chestionati reusesc sa se descurce datorita unui job si al parintilor sau rudelor. Totodata, 11,4% lucreaza pentru a se intretine, iar 7,4% din studenti isi sustin cheltuielile zilnice cu ajutorul burselor. Studiul arata si ca 25% dintre studenti lucreaza, fie part-time, fie cu program complet.

“In o singura universitate peste 15% dintre studenti au declarat ca se intretin in principal cu ajutorul burselor - Universitatea Tehnica Iasi. In alte trei institutii de invatamant superior, procentul a fost cuprins intre 10% si 15% - Universitatea din Bucuresti, Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea Politehnica din Timisoara. De cealalta parte, recordul este detinut de Universitatea Maritima din Constanta, unde niciun student nu a declarat ca se intretine in principal din burse”, se arata in studiul citat.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Citeste mai multe despre bugetul studentilor pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.