Numarul accidentelor grave de circulatie a scazut, in prima luna a acestui an, cu 21% fata de perioada similara a anului trecut, iar al persoanelor decedate cu 32,6%, de la 156 inregistrat in ianuarie 2010, la 105 in prima luna a anului in curs, informeaza, duminica, IGPR.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) precizeaza ca reducerea numarului accidentelor grave de circulatie a avut loc in contextul in care conditiile meteo ale lunii ianuarie 2011 au fost mult mai prielnice desfasurarii traficului rutier fata de aceeasi luna a anului trecut, cand ninsorile au fost mai abundente, iar numeroase drumuri au fost restrictionate sau blocate, scrie MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, in perioada de referinta, au existat cinci zile in care nu s-au inregistrat accidente mortale, in timp ce in intreg anul 2010 au fost inregistrate doar sapte zile fara asemenea evenimente.

Cel mai mare numar de persoane decedate in accidente rutiere a fost inregistrat in zilele de 15 ianuarie (opt morti), 29 ianuarie (sase morti) si 7 ianuarie, respectiv 31 (cate cinci morti).

"In raport cu aceeasi perioada a anului trecut, se constata faptul ca a scazut numarul maxim al persoanelor decedate/zi de la 11 la 8 si al numarului zilelor cand s-au inregistrat peste cinci morti inclusiv, de la noua zile in 2010, la patru zile in 2011. Sub aspectul cauzelor generatoare ale accidentelor grave, se constata ca in cursul lunii ianuarie 2011 ponderea o detine viteza, manifestata in special sub forma vitezei neadaptate la conditiile meteo, de drum sau trafic (30,2 la suta din total accidente), urmata de indisciplina pietonilor (24,7 la suta) si neacordarea prioritatii pietonilor angajati regulamentar in traversare (14,5 la suta)", se arata intr-un comunicat.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ierarhia cauzelor generatoare ale accidentelor grave ramane aceeasi, fiind inregistrate scaderi in ceea ce priveste viteza (-1,3 la suta) si indisciplina pietonilor (-2,4 la suta), dar si o anumita crestere de 4, 4 la suta in privinta neacordarii prioritatii de trecere pietonilor angajati regulamentar in traversare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.