Romania este singura tara sud-est europeana care a fost acceptata in circuitul geoparkurilor europene, prin recunoasterea, luna aceasta, a "Geoparkului Dinozaurilor din Tara Hategului".

Este vorba de un concept si o metodologie lansate, in 1999, sub egida UNESCO, de catre Reteaua europeana a Geoparkurilor, in vederea instituirii unei noi structuri de management a protectiei mediului in stransa legatura cu protectia si valorificarea patrimoniului cultural si istoric dintr-o regiune. Primul geopark, infiintat in anul 2000, se afla in Franta: Rezervatia geologica Haute Provence. Cel mai recent, Tara Hategului, s-a constituit in jurul dinozaurilor pitici, deveniti celebri in toata lumea. Promotorii proiectului sunt prof. dr. Dan Grigorescu, Presedinte de onoare al Asociatiei europene a paleontologilor de vertebrate, renumit pentru studiile sale asupra dinozaurilor din zona, si lect. Alexandru Andrasanu, ambii de la Catedra de Paleontologie a Universitatii din Bucuresti. Primul a primit, la cea de a VI-a Intalnire a Retelelor Geoparkurilor Europene, desfasurata la Lesbos, in Grecia, placa prin care Tara Hategului devine "Geopark al Dinozaurilor" pentru "exceptionala valoare a mostenirii geologice si contributia la dezvoltarea durabila a teritoriului".

Dinozauri, castele, biserici, zimbri

Conditiile pentru ca o zona sa fie acceptata in Reteaua europeana a Geoparkurilor sunt precise si strict verificate, inclusiv la fata locului. In primul rand, este necesara existenta unui teritoriu bine delimitat geografic cu o suprafata suficient de mare. Tara Hategului are aproape1000 kmp fiind inconjurata de munti (Retezat, Sureanus, Poiana Rusca). In al doilea rand, zona in cauza trebuie sa contina situri de importanta geologica deosebita, dar sa existe si alte locuri de interes diferit - arheologic, cultural, istoric. Cele mai cunoscute depozite cu dinozauri din Europa se afla in Tara Hategului si reprezinta o asociatie cu 10 specii de dinozauri (ierbivori si carnivori), alaturi de alte specii de animale, inclusiv mamifere. Dinozaurii pitici de aici au doar aproximativ doi metri inaltime, caracteristica explicata prin existenta, in urma cu peste 65 de milioane de ani, a unui mediu insular cu resurse de hrana restrane. Alaturi de exemplarele adulte au fost gasite cuiburi cu oua si, raritate in materie, oasele puilor. Descoperirea unui urias pterozaur, Hatzegopterix Thambema (zburatorul infricosator din Hateg), cu anvergura de 12 metri si capul de trei metri a contribuit de asemenea la faima stiintifica, dar si turistica a locului. Din punct de vedere geologic, este vorba de un unicat pe plan European.

In afara de dinozauri, de la care a pornit ideea geoparkului, Tara Hategului prezinta si interes cultural-istoric. La Sarmisegetuza, ruinele capitalei romane a Daciei cucerite, Ulpia Traiana. In apropiere, la Densus, cea mai veche biserica din Romania (sec. 13-14), in care inca se slujeste. La Suseni, celebrul castel din Carpati al lui Jules Verne. Apoi, Manastirea Prislop, Rezervatia de zimbri de la Hateg etc.

Trei ani de proba

Conceptul de geopark presupune un management integrat al patrimonului natural si cultural-istoric care sa fie valorificat prin turism si educatie in asa fel incat sa atraga o dezvoltare socio-economica durabila a zonei. Declararea pe plan european a Tarii Hategului drept Geopark al Dinozaurilor este doar un prim pas. Autoritatiile, in special cele locale, forurile stiintifice si localnicii au la dispozitie trei ani pentru a realiza acest proiect, altfel Tara Hategului isi va pierde calitatea de membru al Retelei europene a Geoparkurilor, respectiv sprijinul si recunoasterea internationala.

Pentru ca Tara Hategului sa isi permanentizeze statutul de geopark, profesorul Grigorescu, motorul acestui proiect, a initiat o serie de pareteneriate. Universitatile din Bucuresti si Petrosani si Academia de arhitectura Ion Mincu au convenit asupra unui consortiu pentru sustinerea Tarii Hategului, asumandu-si educatia si pregatirea profesionala a doritorilor din zona, realizarea de relevee de case si monumente istorice, studii de amenajare teritoriala a comunelor, proiecte de case in stil traditional hategan, design pentru amenajarea siturilor geologice si istorice. Universitatea de stiinte agricole Banatul din Timisoara asigura cursuri pentru fermieri.

Universitatiile enumerate au semnat un parteneriat cu cele 11 comune din zona, cu orasul Hateg si Consiliul Judetean Hunedoara pentru a contribui la dezvoltarea durabila a zonei prin managementul integrat al patrimoniului geologic si cultural-istoric. Dinozaurii au propulsat Tara Hategului pe harta Europei. Este o sansa care trebuie exploatata.

1. Rezervatia Geologica din Haute Provence - Franta

2. Geoparcul European "Vulkaneifel" - Germania

3. Padurea pietrificata din Lesbos - Grecia

4. Parcul Cultural "Maestrazgo" - Spania

5. Geoparcul "Rochechouart Chassenon" - Franta

6. Parcul Natural "Psiloritis" - Grecia

7. Parcul Natural "Terra Vita" - Germania

8. Geoparcul "Copper Coast" - Irlanda

9. Pesterile de Marmura si Parcul Montan "Cuilcagh"

10. Parcul Natural "Madonie" - Italia

11. Parcul Cultural "Rocca di Cerere" - Italia

12. Parcul Cultural "Kamptal" - Austria

13. Parcul Natural "Eisenwurzen" - Austria

14. Parcul Natural "Bergstrasse Odenwald" - Germania

15. Geoparcul "North Pennines AONB" -

Marea Britanie

16. Geoparcurile "Abberlay" si "Malvern Hills" - Marea Britanie

17. Parcul Natural Regional din Luberon - Franta

18. Geoparcul "North West Highlands" - Scotia

19. Geoparcul Alpii Svabi - Germania

20. Geoparcul "Harz Braunschweiger" din Landul Ostfalen - Germania

21. Parcul Mecklenburg "Epoca de Gheata" - Germania

22. Geoparcul Dinozaurilor - Tara Hategului - Romania

23. Geoparcul "Beigua" - Italia


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.