Rata saraciei in Romania este mai scazuta la femei decat la barbati, inregistrand un nivel de 24,7 la suta fata de media nationala de 25,1 la suta.

In anul scolar 2003-2004, populatia scolara a scazut cu 11,7 la suta fata de 1990-1991 (13,8 la suta populatie masculina si 9,5 la suta cea feminina). In invatamantul superior numarul studentelor a crescut de la 47 la suta in perioada 1992-1993 la 55 la suta in 2003-2004. Acest raport a fost prezentat de catre Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA). Intitulat "Starea populatiei - promisiunea egalitatii: drepturi egale indiferent de gen, sanatatea reproducerii si obiectivele de dezvoltare ale mileniului", documentul cere sefilor de stat din intreaga lume sa isi tina promisiunile facute femeilor, tinerilor pentru a indeplini obiectivele de reducere a saraciei stabilite la Summitul Mileniului din 2000 si confirmate la Summitul Mondial de la New York de luna trecuta.

Sustinerea femeilor, a tinerilor, care reprezinta majoritatea populatiei lumii, va accelera dezvoltarea pe termen lung. In caz contrar, pentru multe generatii saracia va fi o realitate. "Nu vom reusi sa facem ca saracia sa fie un subiect de domeniul trecutului pana nu vom opri violenta impotriva femeilor si copiilor. Nu vom reusi sa facem ca saracia sa fie un subiect de domeniul trecutului pana nu se acorda femeilor drepturi depline pe plan social, cultural, economic si politic", a declarat Thoraya Ahmed Obaid, director executiv al UNFPA. Lansarea raportului coincide cu cea de-a 60 aniversare a Cartei Natiunilor Unite ce consfinteste egalitatea de drepturi intre femei si barbati. Potrivit noului raport, discriminarea duce la o crestere a mortalitatii in randul mamelor si copiilor si ameninta considerabil toate efoturile de reducere a saraciei in lume. O dovada ar fi ca, la nivel mondial, peste 250 de milioane de ani de viata productiva sunt irositi ca urmare a problemelor de sanatate a reproducerii, inclusiv HIV/SIDA. Eforturile globale de eradicare a saraciei vor esua daca liderii lumii nu actioneaza imediat pentru a pune capat discriminarii de gen, se arata in raportul lansat de UNFPA.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.