Ziarul Financiar a scris inca din 2007 ca pensionarii speciali, care nu reprezinta mai mult de 150.000 de oameni (adica mai putin de 3% din numarul total de pensionari de circa 6 milioane) costa statul anual un miliard de euro, adica 10% din bugetul total de pensii.

Cu toate acestea, Guvernul a dat vineri un comunicat de presa prin care a anuntat ca institutiile din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala pot continua recalcularea pensiilor, bazandu-se pe o serie de interpretari ale deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe aceasta tema, scrie MEDIAFAX.

Pe de alta parte, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv, pe data de 7 ianuarie, suspendarea aplicarii hotararii de guvern luate anul trecut privind recalularea pensiilor militare, ale politistilor si ale functionarilor din penitenciare, confirmand o decizie luata de Curtea de Apel din Cluj in septembrie 2010. Printre motivele pentru care autoritatea a decis blocarea acestei hotarari a fost faptul ca aceasta discrimineaza beneficiarii pensiilor care nu au depus pensii de recalculare.

Principalii beneficiari ai pensiilor speciale sunt fostii angajati din structurile ministerelor de Interne si de Aparare, precum si cei din serviciile speciale (SRI, SIE sau SPP), numarul acestora ajungand la aproximativ 150.000 de oameni. Salariatii din aceste structuri nu au cotizat (pana in acest an) in timpul vietii active pentru pensia de stat si nici nu si-au primit pensia din bugetul public de pensii, ci integral prin alocari de la bugetul de stat catre ministerele respective, potrivit www.zf.ro.


Anul acesta statul va cheltui 4,5 - 5 miliarde de lei (1,07-1,2 miliarde de euro) pentru a plati pensiile "paralele" ale celor 170.000-180.000 de pensionari platiti de catre MApN, MAI dar si pe cei care au facut parte din serviciile secrete,
au declarat, pentru Gandul, surse guvernamentale.

"Ramane de vazut care va fi efectul exact al recalcularilor de la Armata. Vorbim despre un buget total pentru anul in curs de 4,5 - 5 miliarde de lei. Sunt incluse aici si Serviciile (Secrete, n.r.). Numarul beneficiarilor este de peste 170.000", au precizat sursele citate. In 2007 numarul lor era de sub 140.000 de persoane, potrivit MEDIAFAX.
Citeste si:
Schimbare importantă la Pilonul II de pensii. Milioane de oameni...
Schimbare importantă la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.