Anul acesta statul va cheltui 4,5 - 5 miliarde de lei (1,07-1,2 miliarde de euro) pentru a plati pensiile "paralele" ale celor 170.000-180.000 de pensionari platiti de catre MApN, MAI dar si pe cei care au facut parte din serviciile secrete, au declarat, pentru Gandul, surse guvernamentale.
"Ramane de vazut care va fi efectul exact al recalcularilor de la Armata. Vorbim despre un buget total pentru anul in curs de 4,5 - 5 miliarde de lei. Sunt incluse aici si Serviciile (Secrete, n.r.). Numarul beneficiarilor este de peste 170.000", au precizat sursele citate. In 2007 numarul lor era de sub 140.000 de persoane, potrivit MEDIAFAX.

Daca in cazul Armatei, a Politiei si a SRI datele privind numarul de pensionari au fost facute publice, respectiv 80.000 la Aparare, 66.000 la Interne si 8.000 la SRI, in cazul celorlalte servicii secrete nu se precizeaza, prin bugete, defalcarea sumelor sau numarul beneficiarilor. Doar in cazul celor trei institutii este vorba despre 154.000 de pensionari, carora li se adauga cei care au activat in cadrul altor servicii secrete, noteaza Gandul.

"La un calcul simplu reiese ca pensia medie acordata acestui tip de pensionari este de pana la 514 euro pe luna. In sistemul de stat pensia medie este de 2,4 ori mai mica, respectiv de sub 180 de euro. Altfel spus, cei 180.000 de pensionari platiti de aceste ministere si institutii incaseaza, ca valoarea absoluta, o pensie totala anuala incasata de 434.000 de pensionari de stat care incaseaza, de la bugetul de stat, nu din surse speciale, pensia medie pe economie de la sfarsitul anului trecut", se mai spune in articolul din Gandul.

Retail jobs

Desi au pensie medie de 2,4 ori mai mare decat cea din sistemul de stat, militarii, politistii si cei care au activat in serviciile secrete si sunt acum la pensie sunt departe, in bani, de ceea ce primeste un fost magistrat, remarca autorul articolului.

Conform datelor CNPAS din luna noiembrie, in Romania erau 2.802 beneficiari de pensii calculate conform legii 303/2004 privind statutul procurorilor si al judecatorilor. Fostii magistrati au incasat la nivelul lunii precizate o pensie medie de 8.869 de lei, respectiv de peste 2.100 de euro, dintre care 1.860 de euro au fost platiti direct de la bugetul de stat si nu din bugetul de asigurari sociale. Astfel, un magistrat care a iesit la pensie si beneficiaza de prevederile legii speciale are o pensie medie de patru ori mai mare decat a unui fost angajat al Armatei sau al vreunui Serviciu si de aproape 12 ori mai mare decat cea a unui pensionar "de rand".

Citeste si:
Serviciile secrete americane: Vladimir Putin e prost informat de...
Serviciile secrete americane:...

La un calcul simplu reiese ca daca statul ar plati toti pensionarii din sistemul de stat, "nespeciali", cu o pensie medie similara celei care este incasata de pensionarii-magistrati, are fi nevoie de veniturile totale ale Romaniei timp de trei ani pentru a asigura plata acestei pensii timp de un singur an.

In ceea ce priveste pensiile militarilor, dupa cum reiese din tabele publicate de ministerul de resort cu ocazia recalcularii lor, un general poate avea o pensie si de 9.484 de lei, adica de peste 2.200 de euro. Unor generali le-a crescut pensia, in urma recalcularii si cu 3.200 de lei, fiind cazuri in care si scaderile au depasit 3.000 de lei. Cresterea de 3.200 de lei echivaleaza cu majorarea pensiei de general cu patru pensii medii pe economie, mai noteaza Gandul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.