Pensiile militare nu vor mai fi recalculate au decis magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Judecatorii au considerat ca pensia reprezinta un drept patrimonial.
ICCJ respins, printr-o decizie irevocabila, recursul Guvernului la o decizie a Curtii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executarii H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, informeaza Agerpres.

"Nu am cunostinta de aceasta motivare. Din cate stiu instanta s-a pronuntat si are efecte asupra tuturor celor carora li se adreseaza hotarerea guvernului 735. E firesc si normal, lucru pe care l-am sustinut de la inceput, motivele sunt cele pe care le-a retinut si Curtea de Apel Cluj cand a pronuntat hotararea 338 din septembrie 2010. Poate fi considerata un precedent, precedentul a existat si anterior.

Exista o hotarirea a Inaltei Curti de Casatie si Justie destul de saraca in efecte erga omnes, dar cum am motivat isunt extrem de putine situatiile in care efectul erga omnes al unei hotarari judecatoresti prin care s-a suspendat act normativ cu caracter adminsitrativ sa fi fost contestate. E motivul pentru care e saraca practica, dar este e in totalitate in sensul ca suspendarea unui act normativ cu caracter adminsitrativ produce efecte generale. Am discutat cu o parte din clienti. Din cate am inteles desi s-a mentinut cuantumul din decembrie o parte au primit decizii cu pensii recalculate si micsorate", a declarat Viorel Iepure, avocatul pensionarilor.


Potrivit Realitatea.net, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) arata, in motivarea deciziei prin care suspendarea HG 735/2010 privind recalcularea pensiei a ramas definitiva, ca aceasta decizie produce efecte "erga omnes", adica este opozabila tuturor pensionarilor militari.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.