Jandarmii au intervenit, luni, la mitingul pensionarilor militari de la Constanta, pentru imobilizarea unuia dintre protestatari, care incercase sa rupa cordonul format de jandarmi si sa intre in sediul Prefecturii.

Un militar in rezerva, locotenent colonel, a incercat sa forteze cordonul de jandarmi si sa treaca de un gard amplasat de jandarmi in fata manifestantilor.

Barbatul, Vasile Teofil, care a incercat astfel sa ajunga in sediul Prefecturuii, a fost imobilizat de catre jandami si urcat cu greu intr-o duba a Jandarmeriei, fiind dus la Politie pentru audieri.

In urma acestui incident, numarul fortelor de ordine a fost suplimentat.

  • Aproximativ 400 de cadre in rezerva din MApN, MAI, SRI si SPP protesteaza, luni dimineata, in fata Prefecturii Constanta, fata de decizia Guvernului de racalculare a pensiilor militarilor.

Protestatarii scandeaza "Jos Basescu", "Armata vrea dreptate, onoare, demnitate", transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, acestia au mai multe pancarte pe care scrie "Armata in rezerva este tot o armata", "Cu noi ati ajuns in NATO", "Afara din tara cu ciuma mondiala". De asemenea, protestatarii au adus cu ei o pancarta cu fotografia lui Traian Basescu si cu mesajele: "Calaul suprem al Armatei Romane; Totul este sub control; V-am ciuruit".

Mitingul este programat sa se desfasoare pana la ora 12.00, in zona fiind moblizate mai multe echipaje de jandarmi.


Pensionarii din MAI au depus, vineri, o plangere penala la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva ministrilor Apararii si de Interne, Gabriel Oprea si Traian Igas, precum si impotriva directorului SRI, George Maior, acuzandu-i de abuz in seviciu contra intereselor persoanei.

Mariana Caloianu, avocatul care reprezinta interesele sindicalistilor, a declarat ca a cerut procurorilor sa verifice actele care au stat la baza deciziilor de diminuare a pensiilor si sa-i ancheteze pe cei care se fac vinovati pentru aceasta stare de fapt.

Pensionarii din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) reclama scaderi ale pensiilor de pana la 60 la suta dupa recalculare si califica decizia Guvernului drept o "dezonorare" a fostilor militari si politisti, urmand sa isi ceara drepturile pierdute prin intermediul instantelor.

Citeste si:
O constanțeancă, reținută de polițiști după ce și-a incendiat...
O constanțeancă, reținută de...

Pensiile fostilor militari au fost in ultima perioada subiect de dezbatere, in contextul recalcularii.

Ministrii au discutat in Guvern despre situatia pensiilor militare, in urma deciziei instantei de suspendare a recalcularii, iar premierul Emil Boc s-a interesat daca se aplica tuturor, fiind informat de Ministerul Justitiei ca hotararea in cauza are un caracter individual.

Instanta suprema a decis definitiv, in 7 ianuarie, suspendarea aplicarii HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor din penitenciare, confirmand astfel o sentinta a Curtii de Apel Cluj din septembrie 2010.

Procese similare au fost deschise la Curtea de Apel Bucuresti si la Curtea de Apel Pitesti.

Noua lege a pensiilor prevede calcularea tuturor pensiilor in functie de contributiile platite, guvernantii sustinand ca sunt eliminate astfel sistemele speciale de pensie din unele domenii.

Citeste si:
Greva continuă: profesorii vor să vadă măririle promise în lege, nu...
Greva continuă: profesorii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.