Agentia Nationala a Medicamentului a interzis astfel, de la 1 februarie, eliberarea a 13 calmante fara reteta.
Un studiu recent releva ca substanta din care este compusa o gama larga de medicamente, printre care si algocalminul, denumit si "medicamentul romanilor", ca urmare a consumului ridicat, poate duce la aparitia unei boli grave numita agralonucitoza.

Afectiunea se manifesta prin scaderea celulelor neutrofile din sange care afecteaza imunitatea organismului. Pana in prezent, la nivel mondial au fost depistate sute de persoane care sufera de aceasta boala, lucru care a determinat autoritatile sa restrictioneze consumul de metamizol.


Deoarece agranulocitoza apare in mod neasteptat si este independenta de doza si de durata tratamentului, in cazul aparitiei febrei, anginei, ulceratiilor bucale se impun intreruperea imediata a tratamentului si efectuarea urgenta a hemogramei, continuarea administrarii crescand riscul de deces.

Potrivit unei rezolutii a Consiliului Europei, este necesar consult medical inainte de inceperea utilizarii medicamentelor care contin metamizol, iar in timpul tratamentului pacientul trebuie sa fie supravegheat de catre medic, care in cazul observarii semnelor de agranulocitoza va decide intreruperea administrarii
.

Algocalminul si alte calmante se vor vinde numai pe reteta! Vezi lista

Retail jobs

StirileProTV.ro

  • Medicamente ce contin metamizol

In Romania exista mai multe medicamente cu metamizol (comprimate) care au autorizatie de punere pe piata, respectiv Analgin 500 mg, Fabocalm, Algiotop, Centralgin 500 mg, Alindor, Algoblock, Metamizol Farmacom 500 mg, Novocalmin 500 mg, Algocalmin 500 mg, Algoremin, Algozone, Sintocalmin, Quarelin comprimate (DCI-combinatii: metamizol sodic, cafeina si clorhidrat de drotaverina).

Potrivit medicilor, in Romania nu au fost semnalate cazuri de agranulocitoza, insa boala apare la un pacient dintr-un milion care iau metamizol. Consumul de medicamente calmante cu metamizol este foarte mare, ajungand la o jumatate de comprimat pe zi pe cap de locuitor. In 2009, romanii au luat 234 de milioane de pastile, printre care 188 de milioane numai algocalmin
.

Substanta activa metamizol este interzisa in calmante inca de acum 20 de ani in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Suedia, dar si in mai multe state ale Uniunii Europene precum Danemarca, Olanda sau Grecia.

Citeste si:
Rețeta celui mai gustos drob de miel pentru masa de Paști
Rețeta celui mai gustos drob...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.