Peste 30 de persoane din comuna Micula, judetul Satu Mare, au fost evacuate, duminica dimineata, dupa ce paraul care trece prin zona a iesit din matca si a inundat mai multe gospodarii.

Echipaje de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Somes" al judetului Satu Mare si de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi au intervenit pentru a evacua persoanele care locuiau in cele zece locuinte inundate de paraul Eger-Piscaros care s-a umflat in urma topirii zapezii, dar si a ploilor din ultimele zile.

Potrivit primarului comunei Micula, Istvan Dobos, persoanele evacuate au fost cazate la rude si in sala de sport din comuna.

"Au fost inundate zece locuinte, in zona Garii. Un numar de 33 de persoane din care 20 de adulti si 13 copii au fost cazati la rude sau in sala de sport. Acolo sunt cinci persoane, trei adulti si doi copii, carora le-am asigurat paturi, saltele, apa si alimente. La celelalte persoane, 28, le-am asigurat alimente chiar daca le-am cazat la rude. S-a lucrat la evacuarea a patru cai, cinci porci si un vitel. Ne-au ajutat pompierii, jandarmii, localnicii, dar si reprezentantii Consiliului Judetean si ai Prefecturii, care au venit pe teren. Doua motopompe de la Sectia de Pompieri Carei au fost aduse la noi pentru a scoate apa. Am avut mereu probleme in zona respectiva. Inundatiile s-au produs din cauza apelor interne. Avem aici paraul Eger-Piscaros care s-a umflat si apa a intrat in case", a spus primarul.

Acesta a precizat ca solutia pentru rezolvarea definitiva a problemei ar fi construirea unor case sociale pe un alt teren, intr-o zona care nu este inundabila.

Potrivit MEDIAFAX, ploile din ultimele trei zile au provocat probleme si in orasul Ardud, in comuna Lazuri, unde apa a intrat in gospodariile oamenilor, pompierii intervenind cu motopompe pentru a scoate apa din locuinte. Totodata, sute de hectare de terenuri din judetul Satu Mare au fost inundate.

Potrivit directorului Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) Satu Mare, Pop Zoltan, in ultimele trei zile, cele 22 de pompe din judetul Satu Mare au lucrat fara intrerupere, la capacitate maxima pentru a asigura scurgerea apelor provenite din ploi si din topirea zapezii.

"In prezent, avem peste 500-600 de hectare de terenuri agricole si pasuni inundate. Pentru a preveni si alte inundatii, am asigurat scurgerea apei in polderul de la Ghilvaci. Cand se va umple si acesta, nu stiu unde vom mai pompa apa. Doar in luna decembrie, pentru pomparea apelor in sistemul de canale din judet am consumat curent electric in valoare de 470.000 de lei", a declarat directorul Pop Zoltan.

Citeste si:
Centura Satu Mare, deschisă circulației cu o întârziere de un an și...
Centura Satu Mare a fost...

Acesta a adaugat ca inundatiile tot mai frecvente au loc din cauza colmatarii canalelor de scurgere si colectare, in lungime totala de 5.500 de kilometri, care n-au mai fost curatate de 25 de ani. Doar pentru lucrarile minimale in vederea evitarii inundatiilor in perioadele ploioase ar fi nevoie de noua milioane lei, in conditiile in care bugetul ANIF Satu Mare pe intregul an 2010, alocat pentru intretinerea canalelor, a fost de 390.000 de lei.

Potrivit datelor oferite duminica de dispecerul de serviciu din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Satu Mare, raul Crasna se afla in cota de pericol la Domanesti, unde are un nivel de 550 de centimetri, iar la Craidorolt masuratorile au indicat un nivel de 510 centimetri, cu 60 de centimetri peste cota de inundatii. De asemenea, raul Tur se afla la Turulung cu 32 de centimetri peste cota de inundatii, atingand un nivel de 452 de centimetri, iar Valea Maria, afluent al raului Crasna, are un nivel de 316 centimetri, cu 16 centimetri peste cota de inundatii.

Citeste si:
Megi, furtuna tropicală din Filipine a ucis cel puțin 28 de persoane
Megi, furtuna tropicală din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.