Petrom si Ministerul Sanatatii dezvolta sistemul de telemedicina de urgenta din Romania. Prin programul Respect pentru viata, Romania va beneficia de o retea de asistenta medicala de urgenta la distanta in 12 judete ale tarii.

  • De ce avem nevoie de telemedicina?

In Romania, sala de urgenta a unui spital important din Bucuresti primeste, in medie, 17 pacienti pe ora, in conditiile in care numarul de specialisti repartizati in camera de urgenta reprezinta o trime din cel impus de UE
. Luand in considerare si faptul ca aproape 50% dintre cazurile de urgenta dintr-un spital din Bucuresti provin din alte judete, sistemul de de telemedicina de urgenta este, in prezent, una dintre cele mai eficiente solutii de facilitare a comunicarii la distanta intre medici si specialisti. Telemedicina permite atat pacientilor, cat si cadrelor didactice, o mai buna gestionare a situatiilor de criza, micsorand timpul de diagnosticare si oferind sprijin medical in trierea eficienta a pacientilor.

Cu ajutorul sistemului, spitalele mici din tara pot primi sprijin si recomandari medicale, pentru transferul bolnavilor aflati in stare critica. De asemenea, medicii afla informatii despre parametrii vitali ai bolnavului.

Prin intermediul unui sistem de video-conferinta si al unei aparaturi de monitorizare a semnelor vitale, medicii din spitalele incluse in retea primesc recomandari din partea specialistilor aflati la cele doua centre de comanda situate la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti (Floreasca) si la Spitalul Clinic Judetean Targu Mures. Medicii de la centrul de coordonare ofera suport medical in timp real pe baza comunicarii audio-video, precum si prin urmarirea a 6 indicatori medicali transmisi prin monitorul de semne vitale: puls, rata respiratorie, EKG, puls-oximetrie, CO2 si tensiune arteriala.

Septembrie 2009 a marcat inceputul telemedicinei de urgenta in Romania, data de inaugurare a proiectului-pilot. Acesta cuprinde 40 de centre medicale din Judetele Alba, Brasov, Bistrita-Nasaud, Covasna, Hargita, Mures si Sibiu, coordonate regional de ka Spitalul Clinic de Urgenta Targu Mures.

Citeste si:
Românii, la Urgențe în prima zi de Crăciun. Viteza, alcoolul și...
Românii, la Urgențe în prima...

  • Petrom lanseaza programul „Respect pentru viata”

Petrom a lansat astazi programul „Respect pentru viata”, prin care raspunde unei nevoi acute a sistemului medical public din Romania: accesul la servicii medicale de urgenta si de specialitate. Compania investeste, astfel, in extinderea actualei retele de telemedicina de urgenta cu centrul de la Targu Mures, prin conectarea a inca 16 puncte medicale la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Bucuresti. Toate spitalele incluse in program vor beneficia astfel de asistenta medicala de urgenta si de specialitate in timp real.

„Telemedicina ajuta, in primul rand, la degrevarea sistemului de urgenta. Vom gestiona mai bine cazurile grave, vom sti ce pacienti au nevoie de transport catre un centru din tara si vom reduce, astfel, erorile medicale. De asemenea, medicii din centrul de comanda pot oferi recomandari colegilor din teritoriu pentru stabilizarea pacientului, pe baza unei experiente mult mai bogate. Nu in ultimul rand, telemedicina are un rol educativ: prin transfer de cunostinte catre spitalele din tara vom ajuta la dezvoltarea competentelor cadrelor medicale”
, a declarat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, Dr. Raed Arafat, Subsecretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii.
Citeste si:
Importanța farmaciilor cu laborator în asigurarea asistenței medicale
Importanța farmaciilor cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.