Femeile rome spun ca resimt acut discriminarea, sunt excluse din domeniul educational, au probleme de sanatate, gasesc greu locuri de munca, iar cele care au reusit sa isi faca o cariera povestesc ca au trecut prin obstacole, "complexul Elena Ceausescu" fiind un impediment in afirmarea politica.

  • Femeile rome, discriminate, nu se afirma politic din cauza "complexului Elena Ceausescu"

Zeci de persoane de etnie roma participa, timp de doua zile, la lansarea unui proiect european a carui noutate "absoluta" consta, potrivit organizatorilor, in abordarea strategica privind femeile rome, care reclama frecvent discriminarea, in timp ce unii barbati le acuza ca nu-si asuma identitatea.

Proiectul "Incluziunea sociala a femeilor rome" este considerat de catre Asociatia Femeilor Rome din Romania o premiera in UE , intrucat tara noastra initiaza prima politica publica cu focus pe aceasta categorie de minoritati.

"Acum sunt director, dar am trecut prin foarte multe momente grele. A fost nevoie, la un moment dat, sa imi asum identitatea si chiar sa imi scriu in frunte ca sunt roma. S-a intamplat atunci cand am dat concurs de admitere la liceul pedagogic din Bucuresti. Am ales acel loc, desi se intra foarte greu la liceul pedagogic, pentru ca am vrut sa ma formez ca educator pentru copiii romi. Pe langa examenele destul de grele, trebuia sa stiu foarte bine limba romani. Am infruntat toate problemele cu fruntea sus"
, a povestit Mihaela Zatreanu, moderatorul evenimentului si directorul Centrului National de Cultura a Romilor, relateaza MEDIAFAX.

Exista intre 400 si 600 de cadre didactice rome la nivel national, cele mai multe in invatamantul primar, potrivit unor statistici mai vechi ale MECTS.

  • Femeile rome in spatiul politic

"Din pacate, nu avem femei rome in Parlament. Nu exista nicio femeie roma care sa-si asume cu mandrie identitatea"
, a spus consilierul Vili Oaie, reprezentatul etniei rome pe langa Prefectura Ilfov.

"Nu avem destule femei in spatiul politic. De fapt, nu exista femei rome in spatiul politic. Ele sunt "service room". Am facut mult aceasta munca de secretariat. Eu am avut oportunitati, dar am trecut peste obstacole. Acum sunt alte perspective, dar este o competitie. Nici femeia romana nu si-a facut un loc pe competente si pe reprezentare politica si sa vorbeasca in numele femeilor care au probleme. Nici ele nu au curajul decat in spatii academice, prin cercetari, nu in spatiul politic, din pacate", este de parere presedinta Asociatiei Tiganci pentru Copiii Nostri, Letitia Marc.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Aceasta sustine ca retinerea femeilor de a se afirma in spatiul politic are drept cauza "complexul Elena Ceausescu". "Mai ales in Romania a fost complexul Elena Ceausescu si foarte multe persoane nu au mai vrut sa repete istoria, sa intre in politic. Apoi, mediul politic este poluat si, daca se promoveaza alte criterii, prea putine femei rome ajung sa le indeplineasca, sa vrea sa urmeze aceste criterii", a mai spus Letitia Marc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.