Studiul UE Kids Online II, efectuat in primavara-vara anului 2010, plaseaza Romania pe primele locuri la nivel european in ceea ce priveste pericolele la care sunt expusi minorii.

52 la suta dintre participantii la studiu au spus ca au fost agresati pe internet sau in afara lui, 13 la suta dintre acestia fiind agresati online. Aceste procente sunt cele mai mari din Uniunea Europeana (UE), iar ceea ce este surprinzator este faptul ca, pentru prima oara, minorii din Romania au spus ca au primit SMS-uri cu continut sexual.

  • Copiii, agresati pe internet
De asemenea, se observa o discrepanta intre ceea ce fac minorii pe internet si ceea ce parintii lor cred ca fac. Mai exact, 25 la suta dintre copiii intervievati au recunoscut ca au discutat cu necunoscuti pe internet, iar in urma discutiilor 12 la suta dintre acestia au ajuns la intalniri cu ei. Numai sase la suta din parinti stiu, insa, despre aceste intalniri.

Totodata, in ceea ce priveste timpul petrecut pe internet, majoritatea copiilor au spus ca petrec intre patru si sase ore pe zi. Spre deosebire de acest fapt, parintii cred ca minorii petrec intre doua si trei ore pe zi pe internet.

Un alt pericol la care sunt expusi minorii este pornografia infantila, a atras atentia Seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Codrut Olaru.

La randul sau, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a aratat ca expunerea minorilor la mediul online a cunoscut o crestere exponentiala in ultimii ani, nu numai in tarile din vestul Europei. "In Romania, rata de penetrare a internetului a fost de 36 la suta in acest an. Nu este insa nevoie de statistici pentru a sti ca unii dintre cei mai activi utilizatori sunt cei din categoria de varsta sub 16 ani. Instrumente de socializare cum ar fi Facebook sau Hi5 sunt la indemana oricarui copil cu abilitati standard de operare a calculatorului. Este la moda sa stai pe net, cum se spune, iar eu personal am experimentat si partile bune, si cele rele ale retelelor sociale", a declarat Martin Harris.

Citeste si:
Beneficiile serviciilor de internet fix pentru afaceri
Beneficiile serviciilor de...

"Lumea virtuala creata de mediul online poate fi, de multe ori, inselatoare. Copiii, prin natura varstei si a experientei limitate de viata, sunt in special vulnerabili la tentatiile aduse de internet. Poate parea simplu si comod sa intri in discutie cu un prieten nou, gasit printr-un grup de socializare. Astfel de legaturi de prietenie nu cunosc barierele fizice standard, nu sunt usor de monitorizat de un adult responsabil si, uneori, se muta din spatiul virtual in cel real. Educatia si preventia incepe acasa! Trebuie sa le spunem copiilor nostri ca exista pericole inclusiv prin internet, trebuie sa ii pregatim sa se protejeze si sa informeze imediat asupra situatiilor care ies din tipar. Asa cum invata sa treaca strada in siguranta, asa vor invata sa navigheze pe net!", a completat Martin Harris.

Subiectul a fost dezbatut in cadrul conferintei despre combaterea abuzurilor online asupra copiilor, organizata de Centrul pentru Protectia Online Impotriva Exploatarii Copiilor.

Citeste si:
Patru morti in agresiuni separate cu cutitul la Londra
Patru morti in agresiuni...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.