Cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) in Romania este scapata de sub control, releva un raport dat publicitatii, ieri, de organizatia internationala Greenpeace.

Documentul, intitulat "Dovezi asupra contaminarii si cultivarii ilegale de soia modificata genetic in Romania" contine concluziile expertilor organizatiei in urma unui tur de testare a OMG, realizat pe parcursul acestei veri in tara. "Rezultatele testarilor, confirmate de analize PCR realizate la un laborator certificat din Austria, Umweltbundesamt, demonstreaza in mod clar cultivarea masiva fara respectarea prevederilor legale de soia modificata genetic (MG) in cel putin zece judete. Aceasta ne confirma cele mai mari temeri si anume ca OMG nu mai pot fi controlate in Romania. Dupa descoperirea unor cartofi si pruni modificati genetic, cultivati ilegal, trebuie sa aratam ca si plantarea comerciala de soia este ilegala", a declarat Gabriel Paun, coordonator campanii in domeniul organismelor modificate genetic.

Romania are cea mai mare suprafata cultivata cu plante modificate genetic, afirma expertii Greenpeace. "Astfel, 140.000 ha au fost cultivate cu soia in 2005, din care mai mult de jumatate este inregistrat oficial ca fiind modificate genetic. Insa, conform reprezentantilor asociatilor de fermieri, in realitate, soia modificata genetic reprezinta circa 90% din total si nimeni nu detine controlul asupra situatiei in Romania. Acest fapt este confirmat si de fostul director general al Monsanto si Limagrain in Romania, Dragos Dima. Culturile traditionale sunt contaminate de la culturile modificate genetic sau fermierii care cred ca au culturi organice descopera ca acestea sunt modificate genetic din cauza contaminarii si a vanzarii ilegale de seminte de soia modificate genetic", sustine Greenpeace.

Dima afirma ca Romania nu dispune de sisteme de monitorizare si control - care includ testarea si etichetarea - a culturilor modificate genetic. Din acest motiv, tara noastra nu poate sa isi armonizeze legislatia cu cea europeana, iar exporturile agricole romanesti ar putea fi interzise de pe pietele UE. In plus, intrucat nu exista masuri pentru reglementarea situatiei, contaminarea de la culturile ilegale nu poate fi exclusa. "O data cu aderarea, exporturile romanesti ajung in fata unor usi inchise in UE fie din cauza ca ele nu indeplinesc cerintele legale, cum ar fi etichetarea si trasabilitatea, fie din cauza ca reactia consumatorilor in fata alimentelor modificate genetic va fi negativa. Asa ca cerem autoritatilor romanesti sa controleze imediat situatia deoarece aceasta problema nu afecteaza doar mediul, ci poate cauza dificultati economice fermierilor si producatorilor romani", a declarat Susanne Fromwald, coordonator campanii Greenpeace CEE si biolog molecular.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.