Artistul contemporan - "Cine se numeste artist?, Cine tinde la aceasta denumire?, Ce inseamna arta?", sunt doar cateva intrebari la care dirijorul Operei Nationale, Tiberiu Soare, a raspuns la conferinta Fundatiei Calea Victoriei.

Artist - o demunire la care tinde tot mai multa lume, indiferent de profesia aleasa. "Desi uneori se uita cu dispret in directia artei, toti oamenii vor sa fie artisti: artisti in economie, artisti in finante. artisti in inginerie, aceasta este starea suprema la care poate ajunge un om", a aratat Tiberiu Soare.

Cu toate acestea, artistii veritabili tind sa fie priviti cu oarecare indiferenta, cu oarecare ura de catre cei care fac parte din "lumea reala", cum le place sa o denumeasca. Ceea ce nimeni nu isi da seama este ca artistii sunt primii care sufera atunci cand vine vorba de intampinarea unor greutati financiare. In acest sens, criza economica si-a pus amprenta pe industria artei, actorii si cantaretii fiind primii scosi de pe lista finantarilor. "Nimeni nu isi da seama ca un artist nu se poate orienta catre alta cariera, asta e ceea ce face el, nu poate face altceva", a spus dirijorul la conferinta organizata de Fundatia Calea Victoriei.

Din acest motiv, Soare a tinut sa sublinieze si "contributia" oamenilor de rand in acest sens prin piratare.

"Ceea ce nu va dati seama este ca prin piratare ii furati de fapt pe artistii pe care ii apreciati", a declarat Tiberiu Soare.

Dirijorul a vorbit si despre problema lipsei artistilor veritabili de pe scena mondiala si despre promovarea artei ca business si nu ca ceea ce ar trebui sa fie defapt, o stare spirituala suprema.

"Daca fiecare om vrea sa fie artist, fiecare artist vrea sa fie poet, sa descopere o forma superioara ca lucrurilor simple, sa atinga transcendentalitatea prin arta", a spus Soare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.