Majoritatea copiilor din Romania detin calculatoare personale acasa si petrec, in medie, patru-cinci ore in mediul online, informeaza Salvati Copiii, in urma dezbaterii "Libertate si responsabilitate pe Internet".

  • Copiii stau cinci ore pe zi pe Internet
In acelasi timp, parintii considera ca cei mici isi petrec prea mult timp la calculator, iar activitatile lor extracurriculare ar trebui sa includa o diversitate mai mare de pasiuni, precum cititul, plimbarile sau sportul.

Astfel, atit copiii, cat si parintii prezenti la dezbatere, au fost de parere ca regulile privind utilizarea calculatorului si a Internetului de catre cei mici trebuie stabilite in familie, in special atunci cand este vorba despre perioada petrecuta in fata computerului.

  • "Ma despart de calculator doar cand trebuie sa dorm"

In prezent, perceptia parintilor privind aceste reguli este foarte diferita de cea a copiilor. Astfel, in ciuda faptului ca adultii considera ca au impus limite pentru copiii lor, cei din urma nu le percep ca si restrictii si isi petrec mult timp pe Internet, in perioadele in care parintii lor sunt la munca. „In weekend stau si 17 ore la calculator pe jocuri online. Chiar daca parintii imi spun sa mai ies si afara, cu prieteni, eu ma despart de calculator doar cand trebuie sa dorm si sa mananc” declara Andrei, in varsta de 12 ani.

„Ca sa fiu sigura ca fetita mea nu exagereaza cu statul pe Internet, prefer sa ii parolez calculatorul. Asa sunt sigura ca o pot supraveghea cat mai bine”
a marturisit Maria, mama unei fetite in clasa a VI-a. O astfel de atitudine conduce insa la indepartarea copiilor si creeaza o atmosfera de neincredere in familie.

Parintii trebuie sa asigure un dialog real cu cei mici prin care sa stabileasca reguli si sa explice motivatia anumitor restrictii. Deoarece copiii au declarat ca ar dori sa petreaca chiar si peste sapte ore la calculator, este nevoie ca parintii sa constientizeze situatia de risc si sa negocieze masuri potrivte, fara a restrictiona in mod direct si unidirectional accesul la calculator, sunt de parere reprezentantii "Salvati Copiii".

Securitatea online

In ceea ce priveste securitatea online, In afara familiei, identificata ca fiind ca principalul punct de sprijin, unii copii prefera sa apeleze la ajutorul prietenilor “experti” in calculatoare. Totodata, copiii sustin ca nu apeleaza la profesori atunci cand au probleme pe Internet, chiar si in situatiile in care le este afectata activitatea scolara, atat din cauza lipsei de apropiere fata de profesori cat si din teama ca acestia ar putea fi indiscreti ulterior.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.