Banii de la stat, prea putin pentru inlocuirea sobei de teracota

Cei care au sobe de teracota si vor sa-si instaleze centrale termice sau arzatoare automatizate cu ajutor financiar de la stat mai au de asteptat. Desi ordonanta de urgenta care stabileste criteriile si beneficiarii subventiilor a fost aprobata de Camera Deputatilor la inceputul acestei saptamani, normele metodologice la actul normativ nu au fost inca finalizate. Olimpiu Achim, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT), apreciaza ca programul va fi pus in practica cel mai probabil de anul viitor.

Solutia - vanzarile in rate

Chiar daca la prima vedere pare o facilitate, accesul la ajutorul acordat de stat este destul de restrictiv. Atat pentru cei care vor sa-si inlocuiasca soba cu centrala, cat si pentru firmele care vor sa se inscrie in program. Potrivit ordonantei de urgenta, de ajutorul de 10 milioane de lei beneficiaza familiile si persoanele care au un venitul net lunar pe membru de familie ce nu depaseste salariul minim brut pe economie.

Adica 3.100.000 de lei vechi. Cum achizitionarea si instalarea unei centrale necesita costuri de circa 50 de milioane de lei este putin probabil ca doritorii sa fie foarte multi. Tocmai de aceea, firmele care vor sa intre in programul initiat de guvern cauta solutii pentru programe de creditare care sa atraga clientii. Una dintre variantele luate in calcul este vanzarea in rate. Numai ca acestea nu trebuie sa fie prea mari, avand in vedere veniturile scazute ale beneficiarilor.

Casele fara gaze sunt excluse

Olimpiu Achim declara ca datele existente la ora actuala arata ca ar fi circa 70.000 de locuinte care sunt incalzite cu sobe, dar nu se stie cate dintre acestea sunt racordate la gaze. "Sunt multe localitati rurale care nu sunt racordate la gaze, iar locuitorii de acolo nu vor beneficia de ajutor", spune presedintele AAPICT. Si cei care vor sa-si achizitioneze si sa-si monteze arzatoare automatizate primesc din partea statului o subventie de 200 de lei noi, adica 2.000.000 de lei vechi.

Cererea de acordare a ajutorului banesc se inregistreaza la directia teritoriala de munca si protectie sociala in a carei raza se afla locuinta de domiciliu sau resedinta solicitantului. Stabilirea dreptului la ajutorul banesc se realizeaza doar pe baza unei anchete sociale efectuate de personalul de specialitate din cadrul directiei. Decizia privind acordarea dreptului la ajutorul banesc se comunica titularului in termen de cel mult 15 zile de la data depunerii cererii si se transmite insotita de bonul valoric reprezentand ajutorul banesc.

> avizul de solutie tehnica eliberat de furnizorul de gaze naturale la care este inregistrat ca titular de contract;

> proiectul de executie a instalarii centralei termice, eliberat de firma autorizata;

> in cazul achizitionarii si montarii arzatoarelor automatizate, ajutorul banesc se acorda pentru un numar maxim de trei sobe;

> ajutorul se acorda numai in cazul in care achizitionarea, instalarea si punerea in functiune a unei centrale termice sau a arzatoarelor automatizate se realizeaza prin firme autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale si de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.