Peste 50.000 de voluntari din 39 de judete din tara s-au inscris, pana luni, la actiunea de curatenie nationala "Let's Do It Romania!". Organizatorii au anuntat ca asteapta, sambata, peste 200.000 de oameni.

Cu cinci zile inainte de curatenia nationala, peste 50.000 de voluntari s-au inscris pe site-ul campaniei, 39 de judete confirmamd participarea. Totodata, fondurile donate de sponsori sunt de 20.000 de euro, a anuntat astazi Liana Buzea, coordonatorul proiectului.

In medie, fiecare judet a confirmat 30-40 de localitati unde voluntarii vor strange deseurile abandonate, anumite judete confirmand chiar toate localitatile. Potrivit coordonatoarei, voluntarii vor face colectare selectiva in 25 de judete.

  • Programul curateniei

Curatenia se va desfasura sambata, intre orele 8.00-15.00, dupa ce voluntarii se vor prezenta la punctele de inscriere pentru a primi indicatii. Lista cu punctele de inregistrare este disponibila, de astazi, pe site-ul oficial al campaniei .
Desi mare parte din nevoi sunt acoperite, voluntarii sunt rugati sa vina cu propria pereche de manusi si propria rola de saci pentru transportul gunoiului, preferabil de 120 de litri.

In acest moment, in tara sunt in tara peste 6.000 de mormane de gunoi. Pe de alta parte, s-au evidentiat si zone in care nu va fi nevoie de ecologizare: judetele Cluj, Suceava si Salaj. Potrivit Lianei Buzea, daca 200.000 de persoane ar participa la actiunea de colectare s-ar strange aproximativ 20.000 de tone de deseuri.

O evaluare premilinara a modului de implicare a oamenilor in gestiunea deseurilor din bazinele hidrografice arata ca cel mai bine organizate sunt Mures si Jiu, a declarat Ana Maria Tanase, de la Administratia Nationala Apele Romane. Raurile ce urmeaza sa fie ecologizate sambata sunt Jiu, Teleajen, Doftana, Bistrita, Trotus, Uzului, Ozana, Tarnava, Mures si acumularile acestora, precum si Somes, unde exista unele puncte critice.

  • Cum participa autoritatile la marea curatenie?

Compania de salubrizare Urban a anuntat ca firma a pus la dispozitie peste 200 de utilaje de transport a deseurilor, in sase judete ale tarii. Totodata, Ionut Georgescu de la Ministerul Mediului a anuntat ca atat ministrul Laszlo Borbely, cat si angajatii ministerului, vor participa, sambata, la curatenia nationala.
Citeste si:
Cum se igienizează un cabinet stomatologic? 9 măsuri de siguranță
Cum se igienizează un cabinet...

Acesta a precizat ca este important ca deseurile adunate sa fie valorificate, reciclate si nu eliminate in gropi de gunoi, indicand faptul ca, potrivit statisticilor, 85 la suta din ceea ce aruncam poate fi valorificat. "30 la suta din dioxidul de carbon (CO2) existent in atmosfera provine de la proasta gestiune a deseurilor si, in plus, daca s-ar implementa un sistem de colectare selectiva si reciclare a deseurilor in toate statele din UE, s-ar crea 500.000 de locuri de munca intr-un an", a adaugat acesta.

"Let's Do It, Romania!"
este cel mai mare proiect de implicare sociala din Romania, care isi propune sa responsabilizeze autoritatile si cetatenii in ceea ce priveste gestiunea corecta a deseurilor si aplicarea legislatiei de mediu. Proiectul isi propune curatarea arealelor naturale de pe teritoriul intregii tari intr-o singura zi, 25 septembrie, in derularea acestei actiuni fiind cooptati un numar mare de voluntari, cetateni si institutii publice.

Citeste si:
Let's Do It, Romania! recruteaza voluntari pentru Ziua de...
Let's Do It, Romania!...

Ia si tu parte la "Let's do it Romania"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.