Vechimea in munca va constitui un factor determinant in calcularea indemnizatiei de somaj, beneficiarii primind sume mai mari, dar diferentiat. "In acest mod, va fi desfiintat principiul egalitarist de acordare a acestei indemnizatii", a explicat ministrul muncii, solidaritatii si familiei, Gheorghe Barbu. In acelasi timp, conditiile de acordare a ajutoarelor sociale ar putea sa ii supere pe aceia care primesc bani sub aceasta forma. De curand, guvernul a aprobat un proiect de lege care inaspreste criteriile de acordare a venitului minim garantat.

Indemnizatia de somaj se va acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare: pe o durata de sase luni, pentru persoanele cu un stagiu de cel putin un an, noua luni pentru cei cu un stagiu de minimum cinci ani si 12 luni pentru un stagiu de peste 10 ani. Prin lege, cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma lunara, neimpozabila si care se acorda diferentiat, in functie de perioada de cotizare. Astfel, somerii cu o vechime in munca de cel putin un an vor primi 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia.

In momentul de fata, ajutorul de somaj se ridica la 2.325.000 de lei vechi, dar va creste o data cu majorarea salariului minim pe economie. Gheorghe Barbu a recunoscut, intr-o sedinta de guvern, ca se impune majorarea salariului minim pe economie si a anuntat ca in curand vor fi incepute discutii pe aceasta tema cu Ministerul Finantelor si cu sindicatele.

"Este necesara majorarea salariului minim pe economie. Acest lucru trebuie sa fie pus in corelatie si cu nivelul inflatiei, cel putin, si, sigur, si alte considerente care stau la baza stabilirii salariului minim pe economie. Unele dintre ele tin clar de evolutia indicatorilor macroeconomici, de modul in care majorarea acestui salariu minim influenteaza indicatorii macroeconomici ai Romaniei", a apreciat Gheorghe Barbu.

La aceasta indemnizatie se va adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, respectiv 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin trei ani, 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani, 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani, si 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Controale stricte pentru beneficiarii venitului minim

Potrivit proiectului de modificare a legii privind venitul minim garantat, beneficiaza de ajutor social persoanele ale caror venituri, indiferent de sursa, nu depasesc salariul minim garantat. Gheorghe Barbu, ministrul muncii, spune ca prin normele metodologice vor fi stabilite o serie de liste privind categoriile de bunuri considerate sau nu de stricta necesitate, precum si veniturile pe care solicitantii de ajutoare le pot obtine din valorificarea acestor bunuri.

"Spre exemplu, o persoana are automobil. Deci este clar ca intr-o astfel de situatie nu se poate califica la venit minim garantat. Eventual si-l valorifica, traieste o perioada de timp din banii respectivi, dupa aceea se poate califica. Dar nu se poate sa ducem ajutoarele sociale catre persoane care pot avea o anumita sursa de venit si vin sa ridice indemnizatia cu masina", a aratat ministrul muncii.

Persoanele apte de munca, dar care nu realizeaza venituri, vor beneficia de venitul minim garantat doar daca dovedesc ca sunt in evidenta agentiei teritoriale de specialitate si ca nu au refuzat un loc de munca. Sunt exceptate de la aceasta prevedere persoanele care ingrijesc copii in varsta de pana la 3 ani ori mai multe persoane cu handicap sau care participa la un program de pregatire profesionala.

O alta noutate a actului normativ este faptul ca o data la sase luni vor fi facute anchete sociale pentru a se stabili cu exactitate daca conditiile de acordare a ajutorului social au fost indeplinite. Pentru nerespectarea prevederilor amintite si nu numai, proiectul de lege introduce si sanctiuni contraventionale. Toate acestea insa vor putea fi puse in aplicare de la 1 ianuarie 2006, atunci cand legea va intra in vigoare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.