Aproximativ 200 de membri ai Federatiei "Sanitas" vor picheta, joi, sediul Ministerului Sanatatii, nemultimiti de diminuarea salariilor si de problemele aparute in cadrul procesului de descentralizare a unitatilor sanitare, urmand sa stabileasca, in aceeasi zi, si alte forme de protest.

Consiliul National al Federatiei "Sanitas" se va intruni joi dimineata, pentru a analiza impactul reducerii salariilor cu 25 la suta si pentru evaluarea problemelor aparute in cadrul procesului de descentralizare a unitatilor sanitare, se arata intr-un comunicat de miercuri al federatiei.

In cadrul acestei sedinte, sindicalistii vor stabili calendarul actiunilor de protest pentru sustinerea pachetului de revendicari al Federatiei.

  • Dupa incheierea Consiliului National, membrii consiliului si membrii Uniunii Sindicale Sanitas Bucuresti vor protesta, tot joi, intre orele 13.00-15.00, la sediul Ministerului Sanatatii.

Membrii Federatiei Sanitas amenintau, in prima jumatate a lunii august, cu miting si mars in Capitala, pe 22 septembrie, la care ar putea sa participe peste 10.000 de persoane, din cauza diminuarilor salariale ale personalului din sanatate, urmand ca cei 120.000 de membri ai organizatiei sindicale sa dea statul in judecata.

Presedintele Federatiei Sanitas, Marius Petcu, declara, pentru MEDIAFAX, ca membrii sindicatului au decis sa organizeze pe 22 septembrie un protest in Bucuresti, nemultumiti ca le-au scazut salariile.

"Noi avem probleme cu trei ministere - Ministerul Muncii, Ministerul de Interne si Ministerul Sanatatii. Astfel, vrem sa inconjuram fostul sediu al CC (in prezent sediul Ministerului Administratiei si Internelor, n.r.), unde se afla cele trei ministere si sa plecam apoi in mars catre Guvern", preciza Petcu.

Liderul sindical sublinia ca personalul din sanatate este hotarat sa dea statul in judecata pentru scaderea salariilor. Petcu preciza ca, in cadrul Federatiei Sanitas, fiecare dintre cei 120.000 de membri completeaza un formular pentru a actiona statul in instanta.

Totodata, Petcu spunea ca face demersuri pentru a fi scosi angajatii din sanatate de sub incidenta legii de diminuare a salariilor bugetarilor, deoarece acestia "nu functioneaza cu banii statului".

Citeste si:
Epidemie de rujeolă la nivel național! Măsurile impuse pentru...
Epidemie de rujeolă la nivel...

  • In privinta planului de restructurare a Ministerului Sanatatii si institutiilor subordonate, anuntat de ministrul Cseke Attila, liderul sindical Marius Petcu spunea atunci ca a primit asigurari ca nu va fi disponibilizat personal medico-sanitar, ci doar personal TESA, iar cei din spitalele care se desfiinteaza vor fi redistribuiti in institutiile sanitare din acelasi oras sau judet.

Au fost reduse 1.621 de posturi prin reorganizarea Ministerului Sanatatii si a institutiilor subordonate, dintre care 638 sunt posturi ocupate, iar din septembrie, dupa intrarea in vigoare a normativelor de personal, ar urma restructurarea a catorva mii de angajati TESA din spitale.

  • Salariile din sectorul bugetar au scazut, la 1 iulie, cu 25 la suta, Guvernul vizand astfel reducerea cheltuielilor bugetare, in incercarea de a se incadra in tinta de deficit bugetar de 6,8 procente convenita cu FMI.

Presedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Peretianu, declara, in 13 iulie, ca medicii din institutiile publice sunt discriminati prin scaderea salariilor cu 25 la suta fata de colegii lor din mediul privat, deoarece spitalele, policlinicile, cabinetele medicale publice sau private nu sunt platite de la buget.
Citeste si:
Sindicaliștii SANITAS, în grevă japoneză. Greviștii cer deblocarea...
Sindicaliștii SANITAS, în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.