Profesorii au sarbatorit deschiderea anului universitar prin proteste. Sindicalistii de la "Alma Mater" au pichetat ieri, timp de doua ore, sediul Ministerului Finantelor Publice, in semn de protest pentru neindexarea salariilor din invatamantul superior pentru acest an, precumsi pentru alocarea a 6% din PIB invatamantului.

Mai mult de 60 de cadre didactice din invatamantul superior s-au adunat in zona Facultatii de Drept si s-au indreptat apoi catre sediul Ministerului Finantelor Publice. O delegatie a profesorilor a depus la minister cererile acestora, dar nici un reprezentant al autoritatilor nu a discutat cu profesorii. Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei "Alma Mater", a declarat ca, daca universitatile nu vor primi aceasta rectificare bugetara, atunci va avea loc o greva la nivel national, in invatamantul superior.

La Timisoara, peste o suta de angajati de la Universitatile de Vest, Politehnica si Medicina, au iesit in strada cerand demiterea ministrului Educatiei, salarii mai mari si conditii de munca mai bune. "Cerem demisia domnului Miclea. Credem ca e cel mai putin pregatit ministru, chiar mai slab decat domnul Athanasiu", a declarat presedintele Sindicatului Liber din Universitatea Politehnica, conferentiar universitar inginer Ilare Bordeasu.

Profesorii reclama ca, desi li se cere un numar mare de studenti, nu sunt oferite conditii in acest sens.
Intr-un document-protest semnat de presedintii sindicatelor din cele trei universitati timisorene si adresat prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu se cere demiterea ministrului Educatiei, Mircea Miclea. Semnatarii protestului sustin, in documentul respectiv, ca Miclea "este complet depasit de situatie si a condus la o criza in sistem fara precedent".

Preuniversitarii, din nou in strada

5 octombrie - Ziua Mondiala a Educatiei va fi umbrita de manifestarile profesorilor afiliati la Federatia Educatiei Nationale (FEN). Nemultumiti de sumele alocate pentru Educatie, sindicalistii vor cere in strada, in principal asigurarea unui buget de minimum 6% din PIB si dublarea salariilor. In cazul in care cererile lor nu vor fi luate in seama, dascalii vor lua in calcul declansarea grevei generale.

Proiectul de buget, in evaluare

Problemele privind majorarea salariilor personalului bugetar in 2006 trebuie privite cu responsabilitate si realism, tinandu-se cont de constrangerile bugetare si de cheltuielile necesare pentru refacerea infrastructurii si a locuintelor inundate, considera premierul Calin Popescu Tariceanu.

Primul-ministru a precizat ca proiectul de buget pentru anul viitor se afla inca in stadiu de evaluare. "Trebuie sa tinem cont de constrangerile bugetare si de faptul ca, in 2005, au fost doua majorari consistente - printr-o decizie de majorare neta a salariilor si prin introducerea cotei unice. Cred ca ar fi bine sa privim aceste lucruri cu responsabilitate si realism", a spus Tariceanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.