Instanta a respins cererea Zoiei Ceausescu de a-i fi deshumati parintii

Respinge solicitarea reclamantei Zoia Ceausescu privind efectuarea deshumarii si a expertizei medico-legale privind sotii Ceausescu... "Asa sta scris in hotararea emisa ieri, de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, in procesul in care fiica fostilor dictatori a dat in judecata Ministerul Apararii Nationale si Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, solicitand instantei sa oblige MApN sa dovedeasca faptul ca parintii ei sunt ingropati la Cimitirul Ghencea Civil.

In schimb, judecatorii au cerut Ministerului Apararii Nationale sa precizeze, in scris si motivat, daca Nicolae si Elena Ceausescu au fost inmormantati in Cimitirul Ghencea Civil. Si asta in conditiile in care, de-a lungul desfasurarii procesului, MapN a sustinut constant ca nu are dovezi clare care sa ateste faptul ca dictatorii sunt inhumati acolo. Tot prin decizia de ieri, Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane este obligata sa-i concesioneze Zoiei Ceausescu doua locuri de veci in acelasi cimitir daca se dovedeste ca osemintele se afla acolo.

Ce spune legea

Conform legii, orice persoana care este interesata de moartea unei rude apropiate sau are indicii ca un deces a survenit in conditii neelucidate poate cere instantei deshumarea cadavrului. Legea spune ca instanta poate accepta un astfel de proces si, mai mult, poate da o sentinta pozitiva atunci cand moartea victimei a survenit in urma unei violente; cand rudele acesteia aduc probe ca nu s-a stabilit cu exactitate cauza mortii sau atunci cand se dovedeste ca a fost vorba despre un omor.

"Sotii Ceausescu, ingropati la Ghencea"

Sotii Nicolae si Elena Ceausescu au fost ingropati in Cimitirul Ghencea Civil. Cel putin asa sustin toti cei care au asistat la inhumare pe 30 decembrie 1989: Gelu Voican Voiculescu, Cerasela Barjac (pe atunci, lt. de Militie), Mugurel Florescu, col. MApnN Ion Baiu - cel care a filmat procesul, executarea si inhumarea fostilor dictatori -
si Dorel Lescu.

"Evenimentul zilei" a stat de vorba cu doi dintre martori:

Gelu Voican Voiculescu si gen. Mugurel Florescu, in prezent consilier pe probleme juridice al directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Ambii ne-au declarat ca sotii Ceausescu au fost ingropati, pe 30 decembrie 1989, la cinci zile dupa ce au fost executati, in Cimitirul Ghencea Civil. Pe crucile de pe mormintele lor au fost inscrise insa alte nume. Atunci se temeau ca acestea sa nu fie profanate. "Au fost ingropati la Cimitirul Ghencea Civil.

I-am luat de la Spitalul Militar in masina si am plecat la cimitir. Erau doua gropi sapate si i-am ingropat acolo. A fost un moment la care a trebuit sa se participe. Nu a fost nimic ocult. (...) Singura chestie a fost sa fie facute doua cruci cu alte nume. A fost foarte bine pentru ca ura de atunci ar fi condus la profanarea mormintelor", ne-a declarat generalul Florescu.

Parerea unui condamnat la moarte: Mircea Raceanu

Prezenta unor fosti securisti in conducerea Romaniei a influentat negativ relatiile cu SUA

Revenirea in Romania dupa 15 ani a diplomatului Mircea Raceanu a redeschis discutiile pe marginea listei ofiterilor acoperiti, publicata in volumul sau "Infern 89" din anul 2000. El a lansat ieri, la sediul MAE, o "Cronologie comentata a relatiilor romano-americane".

Mircea Raceanu, fost consilier la Ambasada SUA, a fost condamnat in 1989 la moarte, iar ulterior la inchisoare pe viata pentru tradare si fortat sa plece din tara de conducerea postcomunista in mai 1990, la scurt timp dupa alegeri. El este si singurul caruia justitia iliesciana i-a reconfirmat in 1993 sentinta data de comunisti. In 2000, procesul a fost rejudecat, iar Raceanu achitat pentru ca, in 2002, Ion Iliescu sa-l decoreze. Acum traieste in SUA, iar despre el se spune ca este unul dintre consultantii Departamentului de Stat pentru Europa de Est.

Lista "Infernului"

Pe lista ofiterilor acoperiti publicata in "Infern 89" apar numele fostilor ministri Teodor Melescanu (vicepresedinte PNL), Ioan Mircea Pascu (vicepresedinte PSD), Gheorghe Tinca (ambasador in Cehia), Dan Ghibernea (ambasador la Londra) si al altor persoane importante din viata publica, Bogdan Baltazar, Misu Negritoiu, Traian Chebeleu, Vasile Secares.

Dupa aparitia cartii, multi dintre cei nominalizati au dezmintit si ripostat. Intrebat ieri ce efect a avut prezenta unor fosti securisti in conducerea Romaniei, Mircea Raceanu a raspuns: "Au influentat nu numai relatiile romano-americane, ci si procesul de democratizare. Luati perioada 1990-1994, a fost stagnanta in relatiile romano-americane, daca nu chiar in regres. Una dintre cauze este si aceasta".

Intalnire cu Melescanu

In timpul anchetei, Securitatea i-a prezentat lui Mircea Raceanu liste cu numele sau fotografiile acestor persoane, fiind intrebat daca ii cunoaste si daca stie ca sunt ofiteri DSS. "Erau nume ale fostilor angajati din MAE si de la alte ministere, liste si fotografii. Fotografiile si listele n-au continut nici un lucrator din MAE despre care stiam ca era diplomat de cariera. Pe cale logica, ceilalti trebuiau sa fie ofiteri de informatii. Daca as fi spus ca da, ii cunosc, mi s-ar fi spus ca le-am transmis partii americane", a declarat presei Mircea Raceanu.

Anchetatorii i-au cerut sa uite ultimul rand de poze, printre care era si cea a lui Melescanu. "Trag concluzia ca erau cei mai conspirati ofiteri din MAE", crede diplomatul. Joi seara, cu ocazia sarbatoririi la Ambasada SUA a 125 de ani de relatii romano-americane, Mircea Raceanu i-a reintalnit pe Teodor Melescanu si pe Ion Iliescu. Cu primul a dat protocolar mana.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.