Pentru prima data in istorie, increderea populatiei in politie este mai mare decat increderea in justitie. Un sondaj realizat de Gallup International si comandat de Societatea Academica Romana indica faptul ca "evolutia politiei este apreciata cu cel mai mare optimism", dupa cum se arata in Raportul de analiza si prognoza editat de SAR.

Raportul indica faptul ca opinia publica este influentata mai putin de scandaluri si mai mult de realitatea vietii de zi cu zi. 43% din cei intervievati cred ca tara merge intr-o directie buna, in timp ce 47% din respondenti sunt de parere ca lucrurile merg prost.

Politia, peste media nationala

Singura institutie despre care jumatate din romani cred ca merge intr-o directie buna este politia, despre care numai 39% din cei intervievati de specialistii de la Gallup International cred ca se indreapta intr-o directie gresita. Astfel, increderea in politisti este mai mare decat increderea generala in ceea ce priveste directia spre care se indreapta tara. Mai mult, increderea in politie depaseste cu 12 procente increderea in justitie si cu opt la suta pe cea din sistemul de invatamant. Cel mai prost sta sistemul sanitar, despre care 72% din romani cred ca se afla pe o cale gresita.

Din cauza faptului ca politia s-a aflat pana acum in epicentrul scandalurilor de coruptie, dar si pentru ca procurorii sau judecatorii intra mai putin in contact cu publicul, raportul de popularitate a celor doua segmente era net in favoarea justitiei. Este pentru prima data cand politistii reusesc sa inspire incredere mai mare decat magistratii.

"In primul rand, acesta este rezultatul masurilor impuse la nivelul standardelor profesionale. O importanta deosebita o are si eradicarea din sistem a elementelor negative, eliminarea sistemului birocratic si scoaterea in strada a mai multor efective care erau pana acum neoperative", explica chestorul Dan Fatuloiu succesul institutiei pe care o conduce.

Cheia succesului

In procesul de schimbare a imaginii pe care o are politia au contribuit foarte mult schimbarile efectuate imediat dupa alegeri. In acea perioada, demiterea lui Zaharia Toma din functia de secretar de stat la Ministerul Administratiei si Internelor a fost semnalul dat politistilor controversati sa plece din sistem. A urmat o serie lunga de "pensionari". Chestori dubiosi, ca Vrabie - IPJ Bacau, Jipa - IPJ Constanta, Codita - IPJ Dolj sau Bot - Politia Transporturi, au plecat, de voie, de nevoie din IGPR.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.