Din 2006, motorina comercializata pe piata romaneasca va trebui sa contina 2 la suta motorina ecologica - biodiesel. Din 2010, proportia va creste la 5,17 la suta. Motorina ecologica se produce din seminte de rapita, grasimi animale din abatoare si uleiuri reziduale din fast-food-uri. Deocamdata, marile rafinarii folosesc alcool etilic si uree pe post de motorina biodiesel.

Carburanti din resturi alimentare

Din 2006, motorina comercializata pe piata romaneasca va trebui sa contina 2% motorina biodiesel. Aceasta este o motorina ecologica, produsa din: seminte de rapita, floarea-soarelui, soia, peste care se adauga grasimi animale reziduale din abatoare, dar si uleiurile recuperabile din fast-food-uri. "Uniunea Europeana produce aceasta motorina ecologica pe care o incorporeaza in motorina din titei.

Suprafetele de teren din UE nu permit producerea unei cantitati mai mari de plante, de aceea proportia ramane la doar 5%. In schimb, Romania are suprafete intinse care ar putea fi insamantate cu soia, rapita si floarea-soarelui, in scop industrial", explica specialistul Boris Gaivoronski. Conform acestuia, in SUA si UE se colecteaza cu strictete uleiurile reziduale de la fast-food-uri pentru a fi transformate in motorina biodiesel. Se fac si in Romania primii pasi: firma Rompetrol rafinare, care face o investitie pentru producerea a 60.000 de tone de motorina biodiesel.

Alcool etilic si uree pe post de biodiesel

Deoarece inca nu au inceput sa produca biodiesel, desi sunt obligate prin normele UE, unele rafinarii din Romania amesteca in motorina 5% alcool etilic, iar altele, uree, pe post de motorina ecologica, sustin surse specializate. Aceleasi norme UE nu vor mai accepta acest mod de ecologizare a motorinelor si vor impune un amestec corect, introdus treptat: 2% din 2006 si 5,17% din 2010. "Din 2010, toate tarile UE vor fi obligate sa foloseasca motorina biodiesel", sustine Boris Gaivoronski.

Investitiile pentru producerea acestor motorine nu sunt exorbitante: 40.000 de euro pentru 10.000 tone biodiesel pe an. Iar ca pret, motorina ecologica costa intre 0,4 si 0,5 euro pe litru, fiind scutita de accize. Deocamdata, exista doar doi producatori de seminte de rapita, dar acestia o exporta.

Motorina ecologica biodiesel
* Se produce din rapita si grasimi reziduale
* Pretul: 0,4-0,5 euro pe litru
* Scutita de accize
* Investitiile - 40.000 euro pentru 10.000 tone motorina
* Din 2006, motorinele vor contine 2% biodiesel
* Din 2010, 5,17%
* Actualmente, samanta de rapita se export


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.