Integrarea apei de la robinet in UE va costa Romania aproximativ 14 miliarde de euro. Doar 40% din aceasta suma va fi asigurata din fonduri europene precum ISPA si SAPARD.

Statul roman va trebui sa investeasca aproximativ 14 miliarde de euro pentru integrarea apei potabile in Uniunea Europeana. Din aceasta suma, 60% trebuie asigurata de la bugetul de stat, bugetele locale sau din parteneriate public-private. "Pina in 2018, cind se termina perioadele de tranzitie, in acest domeniu, investitiile totale pentru aplicarea directivelor legate de apele potabile si cele uzate se vor ridica la 14 miliarde de euro", a spus Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Potrivit secretarului de stat, incepind de anul viitor vor fi necesare investitii uriase pentru imbunatatirea calitatii apei in Romania, conform directivei cadru a Comisiei Europene din 2000 privind calitatea apei.

Apa europeana - un aspect scump al integrarii

Implementarea directivelor europene pe apa potabila si ape uzate necesita cele mai multe costuri. Aproximativ 18,5 miliarde de euro, din cei 29,3 miliarde de euro, suma estimata pentru investitiile de mediu, sint destinati epurarii apelor uzate si a imbunatatirii apei de la robinet. "Un procent considerabil din banii europeni vor fi destinati acestor proiecte, in urmatorii ani, la fel ca si in perioada 2000-2004, cind din 35 de proiecte cu finantare totala de 1.200 de euro, 5 au fost in domeniul apei potabile si apelor uzate", spune Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.