Cei mai buni aparatori au fost nominalizati cu ajutorul mai multor judecatori, procurori si reputati specialisti in drept, in opinia noastra cei mai in masura sa le aprecieze prestatia. Selectia a reprezentat o provocare si spunem asta pentru ca e dificil sa alegi doar 10 din cei aproximativ 11.000 de membri ai barourilor din toata tara. In plus, practicarea "la nivel inalt" a acestei meserii impune specializarea pe domenii de drept. Spre exemplu, un avocat stralucit in cauze penale nu poate stapani la fel de bine dreptul comercial.

Indiferent de specializari, in alcatuirea topului am avut in vedere acele calitati care i-au transformat pe avocati in oameni de succes, puternici si influenti. Simpla lor prezenta in tribunal, la Parchet sau la negocierile pentru solutionarea unor litigii comerciale ii fac pe adversarii lor, fie ei judecatori, procurori sau afaceristi importanti, sa se indoiasca de sansele pe care le au in castigarea unei cauze. Mai mult poate decat in alte cazuri, excelenta in profesia de avocat aduce cu sine respect combinat cu teama.

Criteriile EVZ

> numarul de procese grele castigate (20%)
> cauze sensibile in care s-au implicat (20%)
> cunoasterea amanuntita a legilor si abilitatea de a exploata "portite" legale si de a se folosi de vicii de procedura in folosul clientului, fie ca este vorba despre litigii comerciale, fie de acuzatii penale (crima, talharie etc.) (30%)
> capacitatea de a influenta decizia instantelor (20%)
> calitatea pledoariilor pe care le sustin (10%)

Au mai primit voturi

Cristian Iordanescu. Sare mereu in apararea colegilor sai de breasla.
Eugen Ostrovschi. Pledoariile lui reusesc sa impresioneze instanta prin patosul cu care-si apara clientii.
Alice Draghici. Nu tine cont de rangul celor pe care ii apara. Il reprezinta si pe Stelian Ogica, dar si pe Rodica Stanoiu.

Adrian Roset. La doar 28 de ani, l-a avut client pe Miron Cozma.
Cristian Ene. L-a reprezentat si pe singurul cleptoman cu acte al Romaniei, dar si pe presedintele Traian Basescu.
Eugen Vasiliu. Si-a surprins colegii atunci cand a acceptat sa-i apere pe ucigasii disidentului Ursu, Tudor Stanica si Mihail Creanga.

Ovidiu Budusan. S-a reprofilat ca avocat dupa ce a fost "zburat" din Parchet de fostul procuror general, Tanase Joita.
Dan Apostol. A reusit sa se impuna printr-un stil acid si sarcastic.
Viorel Spanu. Stie intotdeauna sa gaseasca "portitele" legale pentru a-si scapa clientii de dupa gratii.
Gheorghe Florea. "Pe perioada mandatului, multi dintre fostii si actualii guvernanti si-au lasat afacerile pe mana lui", spun apropiatii sai.

Profesorul: Ion Neagu

Doctor in drept, seful Catedrei de drept penal a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti si rector al Universitatii "Nicolae Titulescu", Ion Neagu este, in primul rand, un cadru didactic de exceptie. Prin "mana" lui au trecut, in ultimii 30 de ani, mai toti juristii "de top" ai Romaniei, printre acestia numarandu-se si fostul, si actualul ministru al justitiei, respectiv Cristian Diaconescu si Monica Macovei.

Provenind dintr-o familie de oameni simpli, Neagu se bucura astazi de un respect deosebit in tagma magistratilor si avocatilor, fiind considerat unul dintre cei mai influenti aparatori din Romania. A castigat sute de procese, iar daca ar trage o linie ar putea intocmi cu usurinta o lunga lista de clienti celebri. La usa sa a batut chiar si "Guru" Gregorian Bivolaru care, timp de doua zile, a incercat sa-l convinga sa-l apere, fiind convins ca "Profesorul" l-ar putea scapa definitiv de orice acuzatie.

In momentul de fata, printre clientii sai se numara Ion Iliescu, Dan Ioan Popescu si Corneliu Iacobov. Este singurul avocat care se poate mandri cu faptul ca dreptul penal si procedura penala se interpreteaza in Romania pe baza tratatelor scrise de el.

Neobositul: Mircea Stanculescu

Viata lui Stanculescu poate constitui subiectul unui roman. La 28 de ani a devenit cel mai tanar procuror al Parchetului General. Dar in scurt timp renunta la cariera de procuror pentru cea de avocat. Intr-o epoca in care pedeapsa cu moartea era legala, Mircea Stanculescu a reusit sa scape multi clienti de plutonul de executie. A pledat apoi in primul proces postrevolutionar de rasunet. In 1990 i-a reprezentat pe sapte dintre fostii membri ai Comitetului Central.

In ianuarie 1983 a fost arestat sub acuzatia de luare de mita, in urma unei decizii a Tribunalului Suprem potrivit careia orice suma primita peste nivelul onorariului legiferat pe atunci constituia mita. A fost eliberat in mai 1985, fara sa fi fost condamnat, si a fost numit seful Oficiului Juridic al Intreprinderii de Turism, Hoteluri si Restaurante Bucuresti. A fost reprimit in avocatura in ianuarie 1990. A reprezentat interesele BRD in procesul cu fostul deputat PSD Gabriel Bivolaru; a pledat in favoarea lui Mihai Bucurenciu, un cunoscut cap al lumii interlope din anii 1998-1999, implicat in dosarul "Portbagajul".

Rigurosul: Valeriu Stoica

Conferentiar doctor in drept si fost ministru al justitiei, Valeriu Stoica conduce, alaturi de sotia sa, societatea civila de avocati "Stoica&Asociatii", una dintre cele mai importante de pe piata in privinta cauzelor civile. Mai mult, Stoica este arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Avocatul Valeriu Stoica reprezinta interesele unor puternice companii straine prezente pe piata romaneasca.

Cabinetul sau ofera consultanta juridica mai multor "giganti" economici. Printre acestia se numara ABN Amro, Banca Romana de Dezvoltare, Mital Steel sau Alro Slatina. In acelasi timp, in litigii comerciale, Stoica a reprezentat cu succes RoBank, ING, precum si interesele Romtelecom in procesul deschis impotriva unei decizii a Consiliului Concurentei. In perioada mandatului sau de ministru s-a luptat sa introduca in procedura penala raspunderea persoanei juridice. Nu a reusit, insa ideea sa a fost pusa in practica cu succes acum de Monica Macovei.

Abilul: Marian Nazat

Majoritatea magistratilor il considera pe Marian Nazat unul dintre cei mai abili avocati, poate si pentru ca in sala de judecata au pierdut in fata lui cauze "grele". Despre fostul procuror, specializat in drept penal, se spune ca "simte" mutarile pe care urmeaza sa le faca adversarii lui, adica fostii colegi. Cateva dintre cauzele castigate "de pe banca", cum ii place aparatorului sa spuna, ar fi: a reusit sa-l scape de condamnare pe Sorin Ovidiu Vantu, in dosarul BID, si sa-i schimbe incadrarea juridica lui Tiriac jr., in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", pentru ca, in final, sa obtina achitarea sa.

Nazat ar vrea sa se retraga pentru a-si schimba radical viata. Spera sa aiba suficienti bani pentru a deveni scriitor. Viseaza sa scrie un roman, dar inca nu s-a hotarat asupra subiectului. Oricum, nu va avea legatura cu meseriile practicate, nici cu cea de procuror, nici cu cea de avocat. "Realitatea de zi cu zi iti ofera atatea personaje, atatea subiecte pentru un roman. Asta imi doresc. Pana atunci insa muncesc. Ca un militar cu arma la picior, pentru ca nu stii niciodata cand suna telefonul si trebuie sa pleci la politie sau la Parchet".

Perseverentul: Ion Nestor

Este apreciat drept unul dintre cei mai valorosi avocati in litigii civile si comerciale. Partener in cadrul societatii civile de avocati Nestor Nestor&Diculescu Kingston Petersen, el se poate mandri ca alaturi de marile companii pe care le consiliaza a obtinut succese si profituri considerabile. "Este cel mai bun in materie de consultanta", il caracterizeaza partenerii sai. Cu toate acestea, nu se fereste nici de procese. Ion Nestor a devenit foarte cunoscut in Europa si Statele Unite ale Americii dupa ce a reprezentat interesele unor clienti.

El se mandreste cu faptul ca a pus bazele societatii pe care o conduce alaturi de sotia sa, care i-a fost si colega de facultate. Pozitia privilegiata pe care casa de avocatura o are in acest moment pe piata ii permite sa "recruteze" cei mai buni absolventi ai facultatilor de drept. Societatea a colaborat cu firma Merrill Lynch - unul dintre cei mai mari auditori financiari din lume - la elaborarea raportului de "due - diligence", a celui de evaluare si a propunerii de strategie de privatizare a BCR. Mai mult, casa de avocatura a lui Nestor s-a implicat in procesul de privatizare a CEC, devenind consultantul bancii olandeze Rabobank.

Meticulosul: Gheorghita Mateut

Este o exceptie in topul avocatilor, fiind singurul care a reusit sa se impuna fara a face parte din Baroul Bucuresti. Procurorii se tem sa-l aiba adversar
pentru ca este un specialist desavarsit al procedurii, reusind sa speculeze orice "scapare" din dosar in avantajul clientului sau. Profesor la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Gheorghita Mateut este singurul avocat roman care face parte din Asociatia Internationala de Drept Penal si care a primit doua burse de cercetare la prestigioasele universitati "Paris V" si "Oxford". A avut multi clienti celebri, printre care se numara fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar.

Unul dintre succesele repurtate a fost achitarea judecatoarei Elena Pop Blaga, din Oradea, arestata in 2002 de PNA, sub acuzatia de luare de mita. La serviciile lui a apelat si presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. In momentul de fata, Mateut le da batai de cap procurorilor Parchetului General in dosarele deschise pe numele sirianului Omar Hayssam.

Curajosul: Florentin Tuca

"Efortul avocatilor a rezultat in pregatirea unei aparitii de calitate pentru statul roman, ceea ce ne face optimisti cu privire la evolutia ulterioara a procesului", spunea Florentin Tuca, referindu-se la efectele pledoariei sustinute la Washington in procesul cu societatea Noble Ventures. Anul trecut, Tuca a fost seful echipei desemnate de firma de avocatura Musat si Asociatii - considerata cea mai puternica de pe piata in litigii comerciale - sa reprezinte interesele autoritatilor romane in capitala americana.

In cei numai 14 ani de experienta in domeniul consultantei juridice a lucrat pentru cele mai mari companii in domeniu. A fost primul consilier al firmei Mital Group in procesul de privatizare a Sidex. A reprezentat interesele guvernului roman in procesul de privatizare a Bancii Agricole. De asemenea, a facut parte din echipa de avocati care a reprezentat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare in procedura de finantare a societatii Apa Nova. Lista continua cu societati precum Romtelecom, Deutsche Bank, BNP Paribas, CEZ si Eximbank. La inceputul acestui an, el a parasit Musat si Asociatii si si-a deschis propria casa de avocatura, specializata in cauze comerciale.

Descurcaretul: Calin Zamfirescu

Presedintele Uniunii Avocatilor din Romania, Calin Zamfirescu, are una dintre cele maiputernice case de avocatura implicata, in principal, in litigii comerciale - Moore Stephens RVA din Bucuresti. Alaturi de partenerul sau, Arin Stanescu, este considerat unul dintre cei mai buni specialisti din tara in litigii de insolventa si drepturile creditorilor. Printre realizarile lui Zamfirescu se numara controversatele lichidari si vanzari ale activelor de la Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Albina, Banca de Investitii si Dezvoltare, Dacia Felix, precum si cele ale bancilor populare Fortuna si Banca Populara de Dezvoltare.

De asemenea, in calitate de avocat specializat in drepturile creditorilor, Calin Zamfirescu acorda consultanta, prin intermediul casei de avocatura Calin Zamfirescu si Asociatii, marilor banci care activeaza pe piata romaneasca. L-a reprezentat pe fostul ministru al justitiei, Valeriu Stoica, in procesele pe care acesta le-a deschis impotriva liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor.

OriginalulCatalin Dancu

Un avocat cu totul iesit din tipare. Asa il descriu cunoscutii pe Catalin Dancu. A apelat la chirurgia estetica pentru a-si corecta nasul, iar hobby-urile sale sunt masinile de lux, parfurmurile scumpe si hainele semnate de creatori celebri. Dancu este considerat un avocat de succes deoarece se poate spune ca a castigat toate cauzele clientilor "celebri" pe care i-a aparat, cauze care tin atat de dreptul penal, cat si de cel civil sau de dreptul familiei.

A devenit cunoscut dupa ce l-a reprezentat pe "tradatorul" Ion Mihai Pacepa, in demersurile intreprinse in fata autoritatilor romane de a-si recupera drepturile banesti cuvenite pentru functia pe care a detinut-o in cadrul Securitatii, precum si bunurile confiscate de comunisti dupa fuga sa in SUA. Alte succese ale lui Dancu: l-a scapat de arest pe Shimon Naor - acuzat de trafic cu arme; a castigat procesul de divort al Alexandrei Mutu, dar si o considerabila pensie alimentara pentru micutul Mario. Cu putin timp in urma l-a scos pe Sechelariu din inchisoare, iar acum ii apara pe Gigi Becali si pe Dan Ioan Popescu.

Avocat Ana Diculescu Sova, o femeie lider intr-o lume a barbatilor

E femeie si a reusit intr-o lume a barbatilor. Este avocat de 28 de ani si, dupa cum ii place sa spuna, "isi confunda varsta biologica cu cea profesionala". Drept urmare, declara ca are numai 28 de ani. Ana Diculescu Sova este aparatorul care a indeplinit toate criteriile de selectie stabilite pentru realizarea acestui top. Nu a primit nicio contestatie si nu am gasit niciun specialist care sa aiba ceva rau de spus despre ea.

Provine dintr-o familie de tarani. "Cinstea, sinceritatea, placerea de a munci, acel "egal la egal", le-am invatat in familia mea de oameni simpli", afirma ea. Despre Ana Diculescu Sova se spune ca este un excelent orator si multi afirma ca ar fi fost un foarte bun profesor. Nu a crezut insa niciodata ca ar putea preda, insa atrage in firma de avocatura la care lucreaza cei mai buni absolventi ai facultatilor de drept. Sustine ca a fi avocat inseamna mult mai mult decat a prelua faptele pe care ti le da clientul si a le prelucra in favoarea lui.

"Gandesc despre profesia asta ca poate lega punti intre societate si institutii. Unii care ma aud vorbind despre aceasta profesie pot spune ca exagerez. Dar fara exagerare nu poti construi, nu poti face salturi", afirma Ana Diculescu Sova. (Marius Iosef)

Reteta pentru succes: "Sa stii dosarul si sa nu ai prietenii cu judecatorii!"

In cate cauze ati pledat pana acum? Ati putea face un bilant?

Acum, eu si asociatii mei avem peste 200 de cauze pe rol. Au fost ani in care am avut si 150 de cauze pe care le "duceam" singura.

Ce fel de dosare au fost: penale, civile, comerciale?

In primii ani, cat am fost stagiara, am avut numai cauze penale. Dureroase, impresionante, la limita intalnirii cu lumea lui Dostoievski. "Amintiri din casa mortii" era nimic pe langa ce am auzit eu in primii doi ani de avocatura. Pentru ca e foarte dur sa stai de vorba cu un condamnat la moarte sau sa aperi un tata acuzat ca si-a omorat copilul. Sa-l crezi ca e nevinovat, iar dupa cinci ani bunica copilului si, respectiv, mama inculpatului, inainte de a muri, sa-ti spuna: "Da, fiul meu l-a omorat pe nepotul meu".

Ati castigat acest proces?

In parte, da. Cel cu condamnatul la moarte nu, si nici nu se putea pentru ca nu mai era nici vointa lui... Dupa aceea am hotarat sa renunt la cauze penale si am facut civil, iar dupa 1989 din ce in ce mai mult comercial.

Alt gen de presiuni ati simtit? Ma refer la presiuni politice.

Da. Spre exemplu, a fost o perioada cand am aparat un politician renumit contra unui reputat ziarist. Clientul meu a dat o replica la ancheta de presa pe care o facuse jurnalistul. Sub replica lui, ziaristul a facut un comentariu: "Pentru ce sau pentru cat ati facut-o, domnule?....". Instanta de fond l-a condamnat la o amenda pe jurnalist. Acesta a facut imediat recurs.

Alti judecatori au zis apoi: "Nu e calomnie", si i-au dat dreptate ziaristului. Ulterior, m-am intalnit cu unul dintre membrii completului de judecata. Acesta m-a intrebat daca sunt suparata pentru faptul ca i s-a dat dreptate jurnalistului. Atunci m-am enervat rau si i-am raspuns judecatorului: "Am si eu o intrebare: "Pentru ce sau pentru cat ati facut-o?"" Dar in general, daca se fac presiuni politice se fac prin legi. Reflexul politicului il regasesti in modul in care se legifereaza. Uneori, gasesti acte normative stranii, care nu legifereaza relatii sociale in general, ci mici relatii sociale.

Sunt asa-zisele acte normative "individuale", care pot fi asimilate presiunii politice. Daca ma intrebati de presiuni politice "a bas" (la nivel jos), de genul telefon, nu cred ca va poate spune cineva, cu mana pe inima - "da" pentru ca acestea nu se fac asupra avocatului. Iar, daca se fac asupra judecatorului, acesta are la-ndemana toate mastile pentru ca acest lucru sa nu transpara. Data fiind situatia, mai bine spun: influenta politica e evidenta in planul general, al principiilor.

De ce ati ales sa aparati investitorii in dosarul FNI?

Ceea ce m-a provocat in mod real a fost problema de drept, cazul ca atare. Apoi, investitorii cu care am vorbit m-au impresionat pentru ca nu vedeau decat un singur lucru: ca statul i-a inselat. De fapt, s-a dat o lege ca oamenii sa fie inselati. Infiintarea FNI e facuta prin ordonanta! O intreaga constructie legislativa ca sa inseli. M-a provocat disperarea oamenilor pentru ca semana cu trezirea omului in raport cu autoritatea. Chiar nimeni nu raspunde? Poti sa furi in temeiul legii?

Sorin Ovidiu Vantu este vinovat de aceasta inselaciune?

Nu sunt judecatorul domnului Vantu si nici avocatul lui.

Ati oferit vreodata spaga unui procuror sau judecator?

Asta chiar va spun cu mana pe inima: NU. Prima lectie de avocatura a fost: sa stii dosarul ca pe Tatal Nostru si sa nu ai prietenii cu judecatorii. Intre prietenia profesionala si cea de care vorbiti dv. este o prapastie. Nu am mituit pe nimeni. Am auzit, dar imi e frica sa se confirme asa ceva. Si totusi, daca se confirma, ar trebui, pentru bunul mers al unei institutii esentiale cum este justitia, sa se extraga abcesul. Credinta mea este urmatoarea: judecatorii trebuie lasati in liniste sa faca ce au de facut, dar linistea asta sa le fie supravegheata constant de cei ce ar trebui sa o faca.

"Este un adevarat intelectual. In afara de stiinta Dreptului, are si o cultura extraordinara. A invatat de la cel mai bun orator, Nicolae Ciobanu, care i-a fost maestru. Are o pledoarie frumoasa si plina de patos in fata instantei si este foarte bine pregatita."
Paul Florea
Fost presedinte al Curtii Supreme de Justitie

Secrete

Atunci cand se va retrage din avocatura se va ocupa de poezie. A scris deja un volum de versuri care nu a fost inca publicat. Mai mult, cativa colegi ai sai ne-au declarat ca Ana Diculescu este "un adevarat talent" si in materie de muzica populara si romante.

Onorariul minim perceput de firma de avocati Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, intr-un proces civil simplu, se ridica la 300-400 de euro, ne-au declarat surse din cadrul Baroului de Avocati Bucuresti. Dar, in acest caz, clientul trebuie sa stie ca nu o va avea la bara pe Ana Diculescu, ci o tanara speranta din cadrul companiei.

Maestra sustine ca nu poti face avere din avocatura, dar traiesti bine. "Eu si sotul meu avem o casa pe Armeneasca, una la Saftica, mici investitii intr-o garsoniera, un apartament, de unde ne vin mici chirii. Avem un Tico si un Mercedes. Mercedesul e masina mea preferata pentru ca ma simt in siguranta la drum lung", afirma avocata.

Lider mondial: Kryshtalowych are cabinet la Moscova

Helen Kryshtalowych s-a nascut in Germania, pe 23 februarie 1945. A urmat cursurile facultatilor de drept la Ohio State University, Kent State University si Cleveland Marshal (absolventa magna cum laude).
Vorbeste fluent limbile rusa, germana, franceza si engleza. Majoritatea clientilor sai provin din randul gigantilor din industria energiei si telefoniei.

Este foarte respectata, mai ales in urma unor procese cu rasunet care aveau ca obiect achizitii sau privatizari ale unor companii multinationale. De asemenea, Kryshtalowych este aparatorul legal al mai multor reprezentanti ai guvernului ucrainean. Anul trecut a fost votata in prestigiosul top "Chambers Global 2004-2005" ca fiind cea mai buna avocata din lume.

Mentorul: Parintele actualului Cod Penal

Vintila Dongoroz (1893-1983), avocat si profesor de drept penal, este unul dintre marii specialisti care au conceput, la inceputul anilor ‘50, Codul Penal romanesc, dupa care procurorii si judecatorii aplica legea si astazi. El a avut insa grija ca necesitatile sociale sa fie transpuse in litera textului, fara a face insa compromisuri majore cu filosofia conducerii comuniste.

Nascut la Tecuci, in judetul Galati, Dongoroz a absolvit Facultatea de Drept in 1915, cu magna cum laude. A profesat ca avocat, fiind considerat "stralucit", pana in 1948, cand a fost ales membru titular al Academiei Romane, iar din 1951 si-a inceput activitatea in cadrul Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane. Datorita capacitatilor sale intelectuale a reusit sa scape de prigoana comunista declansata dupa instaurarea noului regim.

Pariul nostru: A evitat combinatiile malefice

Gabriel Zbarcea. A facut parte si el din cunoscutul cabinet de avocatura Musat si Asociatii. Are 32 de ani. A reprezentat, in calitate de consultant, gigantul Enel Italia atunci cand acesta a achizitionat Electrica Banat. Devenit seful Agentiei pentru Valorificarea Activelor Statului, a reusit sa impresioneze prin incasarile din valorificare: in jur de 3.000 de miliarde de lei vechi, cu peste 500 miliarde mai mult decat planificase institutia pentru intregul an 2005.

Despre avocatul Zbarcea, presa centrala scria, in urma cu cateva luni, ca "a evitat sa intre in combinatii malefice care sa-l aduca in poarta manastirii ori sa-l determine sa iasa in oras numai cu ochelari fumurii si palarie cu cozoroc, asa cum s-a intamplat cu unul dintre predecesorii sai". Cu toate acestea, a demisionat din functia de presedinte al AVAS.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.