Pusa in fata unor schimbari radicale din sistemul invatamantului romanesc, conducerea de la Ministerul Educatiei si Cercetarii a inceput jocul de-a "alba, neagra". Ba introduc noi reglementari in administrarea scolilor si liceelor, ba renunta la ele, ba le schimba, ba le repun pe hartie, ba reevalueaza totul. In toata aceasta harababura, directorii unitatilor de invatamant preuniversitar sunt pusi in situatia sa faca slalom prin tot felul de decizii si hotarari, care se bat cap in cap, mai cu seama in situatia in care descentralizarea unitatilor de invatamant se pare ca va ramane o simpla teorie.

Surse din Ministerul Educatiei si Cercetarii acrediteaza ideea ca Mircea Miclea ar dori sa readuca, in proiectul Regulamentului de organizare si functionare a invatamantului preuniversitar, reglementarea potrivit careia "gradinitele, scolile si liceele vor renunta la femeile de serviciu, iar intretinerea, curatenia si igienizarea locatiilor scolare vor fi asigurate de catre firme specializate". Aceasta intentie nu este o noutate absoluta.

Ea a mai fost lansata la un moment dat, anul trecut, de catre fostul ministru de atunci, Alexandru Athanasiu, dar nu a fost pusa in aplicare. "Este doar simplu zvon. Nu l-am auzit pe ministrul Mircea Miclea ca ar intentiona sa aplice o astfel de masura. In nici o conjunctura oficiala sau la intalnirile cu partenerii sociali, nu a fost exprimata aceasta intentie. Oricum, cu prima ocazie, o sa-l intreb personal daca doreste ca unitatile de invatamant sa colaboreze oficial cu firme de specialitate pentru intretinerea curateniei din scoli", ne-a declarat Mircea Muresan, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei.

Asa cum era de asteptat, acest zvon a produs valuri de nemultumiri in teritoriu. Directorul unei scoli generale, cu clasele I-VIII, din sectorul 6 al Capitalei, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-a precizat: "O asemenea masura mi se pare a fi aberanta. In primul rand, daca se va aplica, firma in cauza ne va fi impusa de catre Administratia scolilor de la primarii. Eu, ca director, daca nu sunt multumit de serviciile prestate, nu ma pot impune, deoarece nu eu am organizat licitatia si nici nu am ales firma.

Mai mult, nu voi sti niciodata in ce conditii vor fi semnate contractele, deoarece, asa cum am programul in doua schimburi, am nevoie ca activitatea de curatenie si supraveghere, asa cum este asigurata acum de catre femeile de serviciu, sa se desfasoare de la prima ora a diminetii pana seara tarziu".

Banii, tot de la parinti

Prima intrebare pe care si-o pun cadrele didactice este legata de costurile foarte mari privind asigurarea unui asemenea parteneriat. "Nu stiu cui ii convine sa plateasca atat de mult. In mod normal, fondurile trebuie sa fie asigurate de catre consiliile locale, de la bugetul repartizat invatamantului", ne-a informat secretara sefa, din aceeasi unitate bucuresteana de invatamant.

La un simplu calcul, intr-o scoala generala cu doua schimburi, adica cu elevi care invata si dimineata, si seara, potrivit organigramei, directorul are la dispozitie cinci posturi pentru femei de serviciu. Cumulate, cele cinci salarii lunare costa bugetul invatamantului putin peste 20 milioane de lei vechi. Cu vechime, cu sporuri, o ingrijitoare castiga pe luna maximum 4.300.000 de lei vechi.

Prin urmare, in conditiile angajarii unei firme de specialitate, in opinia cadrelor didactice, "costurile pentru curatenie s-ar tripla, putand ajunge pana la 60 milioane de lei vechi". In asemenea conditii, este evident faptul ca primariile ar refuza sa efectueze aceste plati si tot greul va cadea pe umerii comitetelor de parinti.

Mai exact, asa cum a mai relatat ziarul nostru, in afara asigurarii taxelor pentru fondul clasei, pentru fondul scolii, pentru eventualele reparatii minore, precum si pentru asigurarea pazei din scoli si a protectiei elevilor, parintii vor mai trebui sa mai scoata din buzunar si alti bani, de data asta pentru stransul hartiilor din clase si pentru spalatul zilnic al toaletelor.

Protocoale, de ochii lumii

Zvonul de pe coridoarele ministerului nu este lansat in mod gratuit. Toata lumea face legatura cu obligativitatea impusa scolilor si liceelor de a incheia protocoale de colaborare cu institutii abilitate sa se ocupe de administrarea scolilor, precum inspectoratele generale de politie, pompieri, RENEL. In opinia majoritatii cadrelor didactice, asemenea protocoale nu au nici o valoare juridica, deoarece nu se pot stipula obligatiile si indatoririle pe care trebuie sa le respecte partile.

Mai mult, patrulele de politie isi fac rondul, a data sau de doua ori pe zi, in incinta locatiilor scolare, dar nu pot supraveghea 24 din 24 de ore. In caz de incendii, pompierii au obligatia sa intervina, iar RENEL-ul este platit ca sa asigure permanent asistenta tehnica. "Semnarea acestor protocoale este facuta de ochii lumii, ca sa ne aflam in treaba", asa cum ne-a precizat un inspector scolar din Bucuresti.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.