Fostul sef al PNA, Ioan Amarie, este acuzat ca i-ar fi acoperit pe sotia si pe subalternul lui Adrian Nastase, Miki Spaga. La cei doi ar fi urmat sa ajunga o parte din mita de 4 milioane de dolari

Fostul sef al Parchetului National Anticoruptie (PNA), Ioan Amarie, stie cu cine trebuia sa imparta Fanel Pavalache, fost consilier guvernamental in cabinetul Nastase, spaga de patru milioane de dolari pe care a cerut-o pentru a asigura reevaluarea activitatii Bancii Internationale a Religiilor (BIR). Asa sustin actionarii BIR, care in acest sens au depus si o plangere la PNA.

In actul inaintat procurorilor ei il acuza pe Amarie ca ar fi stiut ca Pavalache urma sa imparta banii cu Dana Nastase, cu Serban Mihailescu, fost secretar general al guvernului, si cu Virgil Teodorescu, fost consilier guvernamental.

Fost sef al PNA cercetat de PNA

Actionarii BIR sustin ca fostul procuror general Ioan Amarie, pensionat de curand, s-ar face vinovat de tainuire in dosarul 194/P/2003, disjuns din cauza in care Fanel Pavalache a fost trimis in judecata pentru luare de mita. Petitionarii pretind ca Ioan Amarie a declarat public, la inceputul anului 2003, ca ii sunt cunoscute persoanele cu care fostul consilier guvernamental urma sa imparta spaga de patru milioane de dolari, pe care a cerut-o pentru a asigura reevaluarea activitatii bancii. "Imediat dupa aceea (dupa declaratia publica - n.r.), domnul Ioan Amarie a amutit, mai mult ca sigur la comanda politica a celor vizati/alarmati/speriati de declaratia fostului procuror general al PNA.

Ioan Amarie a sistat practic cercetarea penala in dosar, desi i s-au pus la dispozitie dovezile indubitabile privind ilegalitatile savarsite de unii magistrati la comanda grupului de interese care a regizat falimentarea bancii", se arata in plangerea prin care BIR a cerut anchetarea lui Ioan Amarie.

Posturi importante in schimbul tacerii

In plangerea depusa la PNA, aceiasi actionari mai sustin ca PNA nu a facut nimic, desi existau dovezi despre cei cu care Fanel Pavalache ar fi trebuit sa imparta banii: Dana Nastase, Serban Mihailescu si Virgil Teodorescu.

Un reprezentant al actionarilor BIR ne-a declarat ca are indicii ca tacerea lui Ioan Amarie ar fi fost "platita" cu un loc pe listele parlamentare ale PSD pentru fratele sau. "Stiu ca Serban Mihailescu a fost audiat de procurori in acest dosar. Dar nu s-a dus la PNA, ci s-a intalnit cu anchetatorul in cabinetul avocatului Diaconescu, fostul procuror general adjunct din timpul Revolutiei. Dupa aceea, fratele sefului PNA a devenit deputat de Teleorman, chiar judetul unde a candidat si Serban Mihailescu", ne-a spus sursa citata.

Procuror apostrofat si apoi avansat

Mai mult, actionarii BIR sustin ca au dovezi care arata ca procurorul Adrian Miclescu, cel care instrumenta dosarul pe numele lui Pavalache, ar fi fost "tras de urechi" chiar de Adrian Nastase. Pentru ca nu a mai continuat cercetarile, acesta ar fi fost avansat. "Adrian Miclescu, cel care a instrumentat dosarul lui Fanel Pavalache, a fost apostrofat de primul-ministru si i s-a atras atentia sa stea in banca lui cu aceste cazuri, apoi l-a avansat procuror general adjunct", sustine unul dintre investitorii bancii.

PNA cerceteaza neregulile comise la lichidarea BIR. Pe 16 martie 2004, Parchetului National Anticoruptie anunta ca procurorii deruleaza o ancheta, inca din 10 februarie 2003, intr-un dosar disjuns din cauza care-l viza pe Fanel Pavalache. Ancheta magistratilor viza o serie de infractiuni legate de procedura declansarii falimentului BIR si de activitatea lichidatorilor judiciari. Cercetarea penala se desfasoara insa, potrivit PNA, "in rem", adica procurorii nu au identificat persoanele care ar fi comis infractiunile cercetate in aceasta cauza: abuz in serviciu, fals intelectual si primire de foloase necuvenite.

Surse judiciare au precizat ca actionarii uneia dintre societatile care s-au ocupat de lichidarea bancii sunt mai multi avocati celebri. Astfel, societatea in cauza este Reconversie si Valorificare Active, devenita ulterior Moore Stephens, ai carei actionari sunt avocatii Calin Andrei Zamfirescu (presedintele Uniunii Avocatilor din Romania), Arin Stanescu, Jean Georges Roba, Stan Tarnoveanu si Dominique Caeybergh.

A fost informat si comisarul Olli Rehn

Reprezentantii actionarilor bancii s-au adresat, pe 18 iulie 2005, si comisarului european Olli Rehn, caruia i-au cerut stramutarea acestei cauze la o institutie europeana, similara PNA-ului. In solicitare, petitionarii arata ca procurorii anticoruptie nu ar putea finaliza cercetarile intrucat in acest dosar sunt vehiculate nume "grele".

Serban Mihailescu: "Minciuni ordinare"

Contactat telefonic, Serban Mihailescu, fostul secretar general al guvernului, a declarat ca afirmatiile actionarilor Bancii Internationale a Religiilor "nu sunt decat minciuni ordinare". "Nu cunosc nimic despre asa ceva", a sustinut acesta.
Numele lui Serban Mihailescu, cunoscut chiar si in Europa drept "Miki Spaga", a fost legat si de afacerea "Omu", in care fostul sau consilier, Virgil Teodorescu, a fost acuzat ca ar fi primit spaga de la omul de afaceri Octavian Ionescu. Mai mult, Ionescu a afirmat ca i-ar fi dat lui Teodorescu un ceas din aur, in valoare de cateva mii de euro, care ar fi ajuns la Mihailescu.

Si atunci fostul secretar general al guvernului a negat toate acuzatiile lansate de Octavian Ionescu si, mai mult, si-a concediat consilierul.

PRECIZARE: Atat Adrian si Dana Nastase, cat si Ioan Amarie si fostul consilier guvernamental Virgil Teodorescu s-au dovedit a fi inaccesibili. Incercarile noastre de a-i contacta pentru o eventuala explicatie cu privire la acuzatiile aduse de actionarii BIR au fost zadarnice.

Dupa cum se arata in raportul financiar al Bancii Internationale a Religiilor (BIR), la sfarsitul anului 1999, cel mai important pachet de actiuni, adica mai mult de 65%, era detinut de companii rezidente si persoane fizice, fiecare dintre acestea avand o participare sub 5%. La acea data, situatia actionariatului era urmatoarea:
> 19,05% - Societatea de Investitii Financiare Oltenia (SIF Oltenia)
> 6,70% - SOV Invest SA
> 54,11% - Companii rezidente cu o participare mai mica de 5%
> 11,98% - Persoane fizice rezidente
> 8,16% - Persoane fizice nerezidente

SIF Oltenia este controlata de omul de afaceri Dinel Staicu, iar din consiliu face parte si fostul deputat PSD, Ristea Priboi. La randul ei, societatea SOV Invest este celebra firma care administrat Fondul National de Investitii (FNI), administrata de Ioana Maria Vlas, dar controlata de Sorin Ovidiu Vantu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.