Rompetrol urmarea sa concesioneze un camp petrolifer in Sudan, insa afacerea a cazut dupa atentatele din 11 septembrie 2001, de la New York

Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a intermediat pentru grupul Rompetrol, condus de Dinu Patriciu, mai multe intalniri cu oficiali sudanezi, pentru achizitionarea unui camp petrolifer in aceasta tara africana. Fostul consilier prezidential Dorin Marian, unul dintre membrii delegatiei Rompetrol care s-a deplasat in 2001 in Sudan, a confirmat ieri ca Hayssam i-a facilitat lui Patriciu accesul la mai multi oficiali sudanezi, printre care un ministru in guvernul de la Khartoum.

Dinu Patriciu recunoaste ca l-a cunoscut pe Omar Hayssam si sustine ca acesta s-ar fi autopropus ca intermediar in afacerea pe care urma sa o incheie in Sudan.

"Hayssam era deja in Sudan cand am ajuns noi. Ne-a intermediat doua sau trei intalniri. Una cu un oficial guvernamental, ministrul energiei sau al petrolului, nu mai stiu..."
Dorin Marian

Omul de casa al PSD, util si afaceristilor PNL

Omar Hayssam este cercetat de procurori sub acuzatia de terorism, pentru ca a pus la punct rapirea celor trei ziaristi romani in Irak. In plus, el a fost trimis in judecata pentru mai multe infractiuni economice. Hayssam, fost membru PSD, l-a insotit pe fostul presedinte Ion Iliescu in mai multe delegatii oficiale. Cativa membri de vaza ai partidului condus pe atunci de Adrian Nastase au fost acuzati ca i-au facilitat lui Hayssam privatizari dubioase si afaceri ilegale.

Omul de afaceri Omar Hayssam, suspectat de implicare in rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak, a intermediat o afacere a grupului Rompetrol. In 2001, sirianul a aranjat mai multe intalniri cu oficiali sudanezi, pentru Rompetrol, in vederea achizitionarii unui camp petrolifer in aceasta tara. In timp ce Dinu Patriciu admite doar ca a avut doua intalniri cu Hayssam, unul dintre consultantii sai, Dorin Marian, fost consilier pe probleme de securitate nationala al ex-presedintelui Emil Constantinescu, confirma ca sirianul a intermediat "doua sau trei intalniri" ale delegatiei Rompetrol cu un oficial guvernamental si doua companii de stat din Sudan.

"Prospectarea pietei" cu ajutorul lui Hayssam

In 2001, grupul Rompetrol a intentionat sa-si dezvolte afacerile prin achizitionarea unor terenuri bogate in zacamant de petrol in Sudan. Pentru a prospecta piata, o delegatie a societatii petroliere condusa de Dinu Patriciu a avut mai multe intalniri cu oficiali sudanezi. Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au declarat ca intalnirile ar fi fost intermediate de omul de afaceri sirian Omar Hayssam. In schimbul sprijinului sau, Hayssam a cerut un comision consistent, care s-ar fi ridicat la aproximativ 1.000.000 de dolari, insa nu l-a mai primit pentru ca afacerea nu s-a incheiat.

Din delegatia Rompetrol care s-a deplasat in Sudan a facut parte si fostul consilier pe probleme de securitate al presedintelui Emil Constantinescu, Dorin Marian, in calitate de "geolog" angajat al grupului Rompetrol.

Contactat telefonic, el a confirmat faptul ca Hayssam a mediat mai multe intalniri pentru delegatia condusa de Patriciu. "Haysam era deja in Sudan cand am ajuns noi. Ne-a intermediat doua sau trei intalniri. Una cu un oficial guvernamental, ministrul energiei sau petrolului, nu mai stiu... Au fost si doua intalniri cu reprezentantii unor companii de stat de acolo", ne-a declarat Dorin Marian.

Fostul consilier prezidential a uitat insa cine l-a recomandat pe sirian pentru aceasta afacere. "Cred ca a fost recomandat de cineva din Romania, cineva de la Rompetrol, cu rang inferior. Oricum, afacerea a cazut dupa 11 septembrie." Dorin Marian a mai precizat ca nu stia cine este Omar Hayssam si ca si-a amintit de acesta atunci cand a vazut la televizor ca este implicat in rapirea ziaristilor. Fostul consilier prezidential a parasit compania Rompetrol in februarie 2002, la cinci luni dupa vizita din Sudan.

Patriciu: "Hayssam mi-a fost recomandat de un om de afaceri din Brasov"

Presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, admite ca l-a cunoscut pe Omar Hayssam, in Romania, in 2001, cu cateva zile inainte de plecarea in Sudan.

"M-am trezit cu el la mine in birou. Mi-l recomandase un om de afaceri din Brasov, dar nu imi mai amintesc numele acestuia. Spunea ca are relatii bune si ca ne poate ajuta in Sudan. Nu m-a interesat propunerea lui si l-am refuzat", ne-a declarat Patriciu. Acesta sustine ca, in ciuda refuzului, Hayssam merge totusi in Sudan. "M-am trezit, in Sudan, cu el la hotel. A incercat din nou sa ne faca o propunere, dar am refuzat intermedierea", a adaugat Patriciu. O a treia si ultima intalnire cu Hayssam are totusi loc - dupa spusele presedintelui Rompetrol - in biroul "unui oficial sudanez".

"Sub nici o forma nu aveam nevoie de intermedierea lui Hayssam. Rompetrol este o companie serioasa. Stiu cum functioneaza astfel de "oferte", fac parte din cultura araba si urmeaza modelul "un prieten care are un prieten, care are un prieten..."".

Legat de relatia cu Omar Hayssam, Dinu Patriciu a precizat: "Am citit astfel de note ale serviciilor secrete cu tot felul de zvonuri, in urma cu un an. Am aflat din astfel de note ca, in Sudan, ar fi fost Catalin Harnagea. De fapt, nu a fost el, ci Dorin Marian. Tot felul de astfel de aberatii...."

Dinu Patriciu, trei capete de acuzare

Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, este cercetat penal de procurorii Parchetului General in dosarul "Petromidia", in care ii sunt aduse mai multe acuzatii: evaziune fiscala, spalare de bani si manipularea bursei. In aceasta cauza sunt vehiculate si numele premierului Calin Popescu-Tariceanu, al senatorului Verestoy Attila, al Cameliei Voiculescu, fiica omului de afaceri Dan Voiculescu, precum si cel al ziaristului Sorin Rosca Stanescu. Cei patru, cunoscuti ca apropiati ai lui Patriciu, ar fi castigat sume importante, in urma manipularii bursei de presedintele Rompetrol, sustin anchetatorii.

Schema care ar fi fost pusa la punct de Dinu Patriciu a presupus emiterea de actiuni Rompetrol la un pret subevaluat de doar 116 lei/actiune. Imediat dupa punerea in vanzare, pachete importante de actiuni au fost achizitionate de cunoscutii lui Patriciu sau de firme inregistrate in paradisuri fiscale, fiind vandute, la doar cateva zile, la preturi de sase ori mai mari.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.