„Flugtag” in Romania: 38 de romani vor plana cu aparate inedite

Cele mai ciudate masinarii zburatoare, printre care "Baba-Cloanta Cotoroanta" sau "Omul cu chiloti pe cap", vor participa maine la prima editie romaneasca a concursului "Flugtag - Ziua Zborului". Evenimentul va avea loc in Piata Unirii din Bucuresti si va incepe de la ora 14.00. Cele 38 de aparate, dintre care mai semnalam "Testoasa inaripata", "Ratoiul Zizi" sau "Cizma Zburatoare", vor sari in Dambovita de pe o rampa inalta de sase metri, fiecare concurent urmand sa incerce sa se mentina cat mai mult in aer. Inainte de salt, membrii echipelor vor face o prezentare inedita a aparatelor de zbor.

Castigatorii vor fi desemnati in functie de trei criterii cu importanta egala: distanta zburata de aparat (masurata cu un sistem electronic de mare precizie), nota obtinuta de la juriu pentru originalitatea aparatului si a prezentarii si punctajul acordat de public pentru originalitatea aparatului si a prezentarii (aplauzele spectatorilor vor fi masurate cu un aplauzometru - un aparat special folosit la toate concursurile "Flugtag" din lume).

Mihaela Radulescu si Sergiu Nicolaescu, printre evaluatori

Din juriu vor face parte, printre altii, Sergiu Nicolaescu, Calin Goia, Mihaela Radulescu, Toni Grecu, Cristian Gretcu, Catalin Mireuta, Jojo, Monica Anghel, dar si cei trei MC ai competitiei: George Vintila, DJ Escu si Robert Radoveneanu.

Cele 38 de masinarii zburatoare, construite chiar de membrii echipelor care participa la concurs, vor fi expuse langa Biblioteca Nationala din aceasta seara. Echipele reprezinta 18 localitati din Romania, iar o treime din participanti provine din Bucuresti. Selectia finalistilor s-a facut din 281 de persoane inscrise initial, dintre care 113 au trimis si schite ale aparatului de zbor, pe criteriul originalitatii.

Prima editie a concursului international "Flugtag" a avut loc la Viena, in 1991, iar dupa succesul repurtat a fost organizat si in afara Austriei. In ultimii zece ani, evenimentul s-a desfasurat in peste 20 de tari din intreaga lume. Printre spectatorii concursurilor de zbor s-au numarat Arnold Schwarzenegger, Mariah Carey, Juan Pablo Montoya sau Printul Albert.

"Zburatorii" au intre 18 si 37 de ani

Doi concurenti sunt minori si participa cu aprobarea scrisa a parintilor, insa nu au voie sa plonjeze in apa, ci doar se implica in constructia aparatului.

Patru din cele 38 de aparate sunt pilotate de femei, iar echipajul "Asu’ de Pica" este integral feminin.
Propulsia trebuie sa se faca doar prin forta fizica a membrilor echipei.

Greutatea maxima admisa este de 180 de kilograme, anvergura aripilor nu poate fi mai mare de zece metri, iar inaltimea aparatului nu poate depasi opt metri.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.