Elevii romani de pina la 14 ani utilizeaza calculatorul pentru jocuri, muzica si filme. Doar 19% dintre ei sustin ca au invatat sa foloseasca PC-ul la scoala, majoritatea fiind instruiti de familie. Specialistii atrag atentia ca jocurile violente schimba comportamentul copilului.

ECDL Romania a realizat un studiu pe un esantion de 500 de elevi din Capitala, cu virste cuprinse intre 8 si 14 ani. In viziunea copiilor, calculatorul este perceput ca un lucru recreativ, 71% dintre ei folosindu-l pentru jocuri, muzica si filme. Doar 28% percep computerul ca pe un lucru necesar la scoala.

Influenta jocurilor violente

Pentru acest studiu, copiii au fost pusi sa deseneze un utilizator de computer, asa cum si-l imagineaza ei. Scolarii, mai ales cei mici, de pina la 11 ani, au desenat utilizatorul ca pe niste personaje din jocurile lor preferate. "Copiii au schitat mai degraba personaje din jocuri violente de calculator, decit imaginile unor persoane care folosesc calculatorul", a spus Loredana Vancu, coordonatoare de proiect. Fata de fete, baietii sint mai dependenti emotional de jocuri.

19% dintre elevi stiu de la scoala tainele calculatorului

Scolarii care se afla sub "magia" computerului si se joaca mai mult ajung in mod inconstient sa se identifice cu un personaj din aceste jocuri. Astfel, identificarea se face cu eroi duri si agresivi, mai ales la baieti, sau cu personaje atotcunoscatoare, precum vrajitoarele, mai ales la fete. Unii dintre baieti identifica utilizatorul computerului cu personaje dure, sadice, nonconformiste, sustin autorii studiului.

Intrebati unde au invatat sa utilizeze calculatorul, 72% dintre copii au raspuns ca acasa, de la rude sau prieteni, mai ales ca aproape 90% dintre elevi au spus ca au cel putin un calculator acasa. Doar 19% dintre ei au raspuns ca au invatat la scoala sa lucreze pe calculator, iar 9% au invatat de la alte cursuri. In replica, inspectoarea de informatica de la Inspectoratul Scolar Judetean Bucuresti, Brindusa Bogdan, a spus ca "numarul de ore de informatica sint insuficiente. Un alt impediment este ca lucram cu toata clasa".

Elevii romani nu au frica de PC

Desi majoritatea copiilor nu au aflat de la scoala cum se utilizeaza un calculator, 41% dintre ei considera ca la toate orele de curs ar trebui sa se utilizeze computerul. Numai 28% dintre elevi au afirmat ca trebuie folosit doar la orele de informatica si 12% - la matematica. Expertii ECDL au ajuns la concluzia ca nu trebuie inoculata copiilor frica de calculator, dar nici nu trebuie lasati sa devina prea mari consumatori de jocuri, indiferent daca acestea sint violente sau nu. Astfel, in Bucuresti, spre deosebire de situatia relevata de studiile internationale, rezultatele arata ca fetele si-au depasit "frica de calculator", diferentele dintre baieti si fete fiind nesemnificative. Doar 22% dintre fete nu au desenat un computer, la baieti ponderea fiind de 18%.

PC in fiecare zi

Peste 40% dintre elevi considera ca ei sint singurii utilizatori ai computerului de acasa, iar in 55% dintre cazuri este folosit de toata familia. 72% dintre elevi folosesc calculatorul in fiecare zi si doar 19% saptaminal. Dar fetele utilizeaza mai rar PC-ul fata de baieti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.