Procurori prost pregatiti si pasivi, prea putine anchete de mare coruptie, calitate proasta a informatiilor transmise de serviciile secrete si scurgeri de informatii. Cam asa arata Parchetul National Anticoruptie, vazut de noul sau sef.

"Nu consider normal ca, in doi ani, un procuror sa solutioneze cu rechizitoriu doar un dosar, doua sau trei. Exista o retinere a procurorilor in a cerceta persoane care ocupa functii inalte, situatie reflectata in probatoriile insuficient administrate, modul in care se deruleaza anchetele si sint justificate solutiile. Am constatat si o oarecare pasivitate la politia judiciara", a afirmat Morar. Procurorul general al PNA a precizat ca sint citeva dosare in care solutiile de NUP au fost infirmate, iar cercetarile reluate, unul dintre ele fiind dosarul "Puwak".

"Nu inseamna ca, obligatoriu, se vor da alte solutii. Au fost redeschise pentru ca procurorii nu au investigat suficient. De exemplu, in cazul Puwak trebuia sa se urmareasca drumul banilor obtinuti de acele firme, pentru a se vedea daca s-a respectat destinatia lor. Acest lucru nu s-a facut", a explicat Morar. El a mai spus ca exista in PNA si procurori buni, profesionisti si pasionati de munca lor, dar putini. "Daca as avea macar 20 de procurori inte-ligenti si puternici, sint convins ca s-ar face treaba", a afirmat Morar.

"Serviciile secrete ne trimit povesti"

Seful PNA este nemultumit si de informatiile transmise de alte institutii publice si, in special, de cele venite din zona serviciilor secrete. "Mai putin de 20% din informarile serviciilor au fost valorificate in dosare penale. Asta pentru ca majoritatea sesizarilor nu sint fundamentate si se limiteaza sa prezinte situatii de fapt, fara indicii sau date care sa fie de folos procurorilor. De multe ori, ni se trimit un fel de povesti, cu informatii care se pot regasi si in articole din ziare", a declarat Daniel Morar, adaugind ca intentioneaza sa aiba o intilnire cu sefii tuturor serviciilor secrete pentru a discuta aceasta problema.

Reprezentantii SRI ne-au declarat ca "nu comenteaza" afirmatiile procurorului general al PNA. Daniel Morar a mai spus ca ar fi de dorit ca institutiile publice sa sesizeze PNA numai pe fapte de coruptie, si nu legat de alte infractiuni care sint de competenta altor structuri ale Ministerului Public.

Cele 40 de dosare ale lui Amarie n-au fost gasite

Daniel Morar a recunoscut ca nu a putut descoperi in PNA cele "40 de dosare de mare coruptie, aproape finalizate", anuntate anul trecut de predecesorul sau, Ioan Amarie. "Dupa criteriile mele, cred ca avem cam cinci dosare in lucru care pot fi incadrate la marea coruptie. Cind spun criterii, ma refer la complexitatea dosarului, la valoarea prejudiciului adus statului sau la calitatea persoanei care este cercetata. Probabil ca Ioan Amarie a avut in vedere alte criterii atunci cind a spus 40 de dosare", a precizat Morar. Fostul sef al PNA, Ioan Amarie, a anuntat existenta a 40 de dosare de mare coruptie in toamna anului trecut, cu trei luni inainte de alegeri, cind era evident ca esecul luptei anticoruptie si ineficienta PNA vor fi subiectele principale ale dezbaterilor din campania electorala. La respectivele alegeri a candidat, pe listele PSD, si fratele lui Amarie, astazi parlamentar.

Cirtite in PNA

Scurgerile de informatii din PNA catre cei anchetati sint o alta problema care impiedica bunul mers al anchetelor. "Sint dosare care au mers foarte bine o vreme si in care comportamentul persoanei cercetate s-a schimbat brusc, de parca ar fi aflat ca este subiectul unei anchete. Mai concret, ma refer la situatii de interceptare a convorbirilor telefonice, care nu sint cunoscute decit de anchetatori si nu puteau fi aflate decit de la ei", a declarat Daniel Morar.

Si legile sint de vina

In opinia lui Daniel Morar, este necesar ca PNA sa devina departament in cadrul Parchetului General, pentru a putea investiga si cazuri in care sint implicati actuali sau fosti parlamentari. La fel de necesara este si ridicarea plafoanelor de competenta la mita, de la 3.000 la 10.000 de euro, si la prejudicii, de la 10.000 la 200.000 de euro, astfel incit PNA sa se elibereze de cazurile de coruptie mica si medie care "asfixiaza" activitatea procurorilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.