Acum este cert. Criza cu care ameninta furnizorii de medicamente este aproape de sfarsit si, mai mult decat atat, medicamentele se vor ieftini de la sfarsitul saptamanii.

Dupa aproape doua saptamani de scandaluri, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a reusit ieri sa-i convinga pe furnizorii de medicamente sa renunte la proteste si sa reduca pretul medicamentelor, cu 7 pana la11 procente. "Am convenit sa ne abtinem de la a lua masuri extreme pana definitivam o serie de elemente din memorandumul semnat in iunie", a anuntat ieri ministrul Nicolaescu la finele unei discutii scurte cu furnizorii de medicamente.

Ministrul le-a dat acestora o noua intalnire, maine, 14 septembrie, pentru a clarifica "odata pentru totdeauna" textul memorandumului si pentru a plati datoriile restante pana pe 31 ianuarie 2006.

"Miercuri, impreuna cu specialisti din Ministerul de Finante, cu presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si cu institutii bancare, vom incerca sa cautam solutii pentru ca plata sa fie acceptata", a explicat ministrul.

Declaratia sa a venit la numai cateva ore dupa ce distribuitorii anuntau ca sisteaza furnizarea de medicamente catre spitale si farmacii, dupa ce statul nu si-a respectat angajamentele asumate in vara, privind plata datoriilor restante.

Motivul, sustin cele doua asociatii se leaga de faptul ca memorandumul, conform caruia prima rata a datoriilor trebuia sa soseasca in iulie, nu a fost respectat.

"Desi producatorii si distribuitorii au semnat un memorandum cu Ministerul Finantelor, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate care prevedea plata a 20% din datorii pana la 31 iulie a.c., acest termen nu a fost respectat de catre autoritati", a declarat Ileana Niculescu, directorul Asociatiei distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente. Desii banii restanti sunt pe drum, furnizorii de medicamente au amenintat ca nu mai dau medicamente la spitale si farmacii.

Pe langa distribuitori, si farmacistii s-au aratat ieri profund nemultumiti de atitudinea ministerului de resort. Odata cu lansarea oficiala a unui nou patronat, "Galenus", farmacistii au avertizat ca de acum inainte, toti farmacistii din tara vor actiona "legal" asupra autoritatilor care nu-i respecta, si care ii trateaza ca "simpli vanzatori". " Ne aflam intr-o perioada foarte dificila, intreaga breasla a farmaciei.

Avem cu siguranta o piata concurentiala, dar si interese comune pentru care trebuie sa luptam. Fac apel pe aceasta cale, catre toti profesionistii din domeniu sa contribuie pentru a apela la cea mai buna echipa de avocati, care sa ne ajute in lupta cu autoritatile", a declarat Anca Vlad, presedintele "Galenus".

Tot la intalnirea de ieri, farmacistii s-au plans ca vor iesi cu pierderi mari dupa ce vor incepe sa reduca din adaosul comercial si ca meseria lor nu este respectata de catre nimeni. "Domnul ministru ne condamna sa fim cersetori in halate albe", a spus Constanta Dumitrescu, farmacist din Bucuresti.

De asemenea, afectati de ieftinirea medicamentelor, Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente impreuna cu Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania au amenintat ca incepand de astazi spitalele si farmaciile nu vor mai primi pastile.

Ministrul sanatatii i-a convins insa cateva ore mai tarziu ca protestele nu sunt de folos nimanui si ca trebuie sa continue livrarea medicamentelor in ciuda restantelor financiare pe care le au de primit.

Potrivit ministrului, presedintele casei nationale de asigurari de sanatate ar fi dat asigurari ca poate incepe plata restantelor din data de 14 septembrie.

Consiliul Concurentei investigheaza dializa

Consiliul Concurentei a initiat o investigatie pe piata produselor si serviciilor pentru dializa, pe fondul crizei cu care se confrunta sistemul sanitar, se arata intr-un comunicat al institutiei. Investigatia a fost lansata din oficiu, ca urmare a semnalelor aparute in ultima vreme in mass-media. Potrivit Consiliul Concurentei, prin subprogramul national de preventie si control in patologia nefrologica si dializa se asigura gratuit medicamentele si materialele sanitare specifice hemodializei si dializei peritoneale. In acest an bugetul alocat subprogramului se ridica la 179,5 milioane lei, necesari tratarii a 6.600 de bolnavi.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.